НОВИНИ

Разследване: Как руски риболовен кораб събира данни за американска ядрена подводница?

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
19:00, 26.04.2023 (обновена)
Чете се за: 04:20 мин.
По света
Слушай новината

Как руски риболовен кораб събира разузнавателна информация за движението на американска ядрена подводница, която участва в учения в Северно море. Това ще ви покажем във втория епизод от журналистическото разследване "Скритата война на Путин". Материалът е подготвен от обществените телевизии в Дания, Норвегия, Швеция и Финландия.

В първата част от разследването стана ясно, че в Северно море кръстосват кораби призраци с изключени предаватели, за да не разкриват местоположението си. Един от тях е изследователският съд "Адмирал Владимирский", но според журналистите вероятно е шпионски кораб.

Датски екип е заснел как на борда му се движат въоръжени мъже с маски. Според датското контраразузнаване Москва подготвя плановете за подривна дейност в случай на пълномащабен конфликт със Запада.

Риболовният кораб "Таурус" е част от руската флотилия от траулери и изследователски кораби, които са оборудвани със специална апаратура за подводно наблюдение и събират разузнавателна информация. Репортер на Норвежката радио и телевизионна корпорация тръгва по следите на руския кораб.

"Руският траулер "Таурус" наближава. Достоверен източник ни съобщи, че поне на едно от плаванията му на борда е имало агент на Федералната служба за безопасност", заяви Ингхилд Ериксен, репортер на Норвежката радио-телевизионна корпорация.

Йохан Роалдснес е началник на полицията в норвежкия град Хиркенес. По думите му руските цивилни плавателни съдове се използват за събиране на информация за Норвегия.

"От тях се правят снимки на военни кораби. Тези моряци приемат това за свой дълг към родината", допълни Йохан Роалдснес, началник на полицията в Хиркенес.

Столе Улриксен - професор в Норвежкия университет за отбрана, обяснява как точно се събира информацията.

"Когато една американска подводница се приближи до руснаците тя предизвиква вълнение в морето. Ако руският риболовен кораб разполага с потапящ сонар, като тези на хеликоптерите, които издирват подводници, този сонар засича звука от подводницата и акустичния ѝ подпис", добави Столе Улриксен, професор в Норвежкия университет за отбрана.

Руският траулер "Таурус" остана на пристанището Тромсьо в Норвегия за кратко време. В същия период към пристанището Грьотсунд приближава американската ядрена подводница Южна Дакота.

"Днес имаше много движение на пристанището, руснаците промениха времето си за отплаване няколко пъти", коментира Ингхилд Ериксен, репортер на Норвежката радио-телевизионна корпорация.

А след тръгването при проследяване движението на "Таурус" се оказва:

"Точно зад лодката ни се намира "Таурус", а зад тях е подводницата. Със сигурност руският кораб плува достатъчно близо до нея, за да направи фотографии и дори да подслушва", каза още Ингхилд Ериксен.

Подводницата Южна Дакота е чисто нова, една от най-трудните за засичане в света и точно от такива американски плавателни съдове Руският северен флот се страхува най-много. Според норвежките служби програмата е много важна и се контролира от най-високите етажи в Москва.

По данни на автоматичната система за идентификация на корабите през последните 10 години най-малко 50 руски плавателни съдове са имали възможност тайно да събират информация.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рилски спортист победи Шампион 2006 в първия мач за бронзовите медали в НБЛ при жените
Рилски спортист победи Шампион 2006 в първия мач за бронзовите медали в НБЛ при жените
Николай Денков пред БНТ: Обсъждаме Министерски съвет, представен от ПП-ДБ
Николай Денков пред БНТ: Обсъждаме Министерски съвет, представен от ПП-ДБ