НОВИНИ

След поредната лидерска среща между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ: Двете страни не отстъпват от исканията си

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
18:07, 26.04.2023
Чете се за: 05:17 мин.
У нас
Снимка: Десислава Кулелиева, БНТ
Слушай новината

След лидерската среща между ГЕРБ-СДС и "Продължаваме Промяната" - "Демократична България" преговорите продължават. Днес на работно ниво разговорите бяха за уточняване на графици до постигане на споразумение между двете коалиции. И двете не отстъпват от позициите си - едните, че няма да подкрепят първия мандат на ГЕРБ-СДС, а другите, че искат гаранции от вторите, че техният мандат ще е успешен и страната ни ще има редовен кабинет след 5 поредни избори.

Срокове и конкретика за секторни политики и бюджета обсъдиха за малко повече от час първите две политически сили. До утре вечер трябва да е готов график, а до петък съгласие по програма и бюджет.

"Освен това поставихме като условие в рамките на почивните дни да ни бъде предоставен състав и структура на Министерския съвет, ако все още колегите от коалиция ПП-ДБ считат, че е редно ние да постъпим нестандартно, да се откажем от първия мандат и да подкрепим като ги контролираме като законодателна власт втория. Ако и това не се случи в тези срокове, които сме разписали, сами разбирате, че ние имаме пълните основания да смятаме, че те подхождат абсолютно неформално към това да формираме заедно мнозинство", заяви Десислава Атанасова-председател на ПГ на ГЕРБ-СДС.

По-рано днес от ГЕРБ-СДС коментираха, че само сигурни гаранции и аргументи, че с втория мандат ще има 100% резултат и то добър, е единственият вариант да се откажат от първия мандат и да не изпълнят конституционната си отговорност.

"Когато търсиш подкрепа, защото ние сме в хипотезата вторият да търси подкрепата на първия, нали така? Когато търсиш подкрепа - даваш аргументи, включително аргумент - Колеги, това е предложението ни за състав на Министерския съвет, това е екип от професионалисти. Може ли да получим вашата подкрепа е грешна тактика, да поставяш нови условия", заяви Томислав Дончев - заместник-председател на ГЕРБ.

ГЕРБ-СДС и днес обявиха, че са готови да представят кабинет.

"Дали сме готови с наш състав на Министерски съвет? Имаме кадри и експерти, готови сме с повече от един състав", допълни Томислав Дончев.

От коалиция "Продължаваме Промяната" - "Демократична България" увериха, че както са казали вече, ще подготвят управленска програма, която трябва да се изпълнява от редовния кабинет и ще я обсъдят с останалите групи. Не са решили още дали ще обяват кабинет.

"Нека първо да минем и през обсъждане на коалицията вътре. Има и плюсове, и минуси и в двата варианта, така че има нагласа, че може и да предложим така, както беше обсъдено вчера. Но няма никаква готовност в момента да се обсъждат имена", заяви Николай Денков, съпредседател на ПГ на ПП-ДБ.

Според "Възраждане" тези преговори няма да доведат до нищо.

"Видях отчаяние и безсилие в очертаващата се патерица на ГЕРБ - Продължаваме промяната и Доносническа България, защото се вижда очеизвадно, че те са поставени в много тежка безизходица от собствените си избиратели. Аз, ако съм на тяхно място, ще подкрепя избирателите си, а няма да подкрепя ГЕРБ, защото техните избиратели не искат правителство с ГЕРБ", заяви Костадин Костадинов.

ДПС се заявиха отново "като опозиция засега". Видели в лидерската среща разговор, но не и диалог.

"Съвсем скоро беше Рамазан Байрамът, празникът на покаянието и опрощението. Вчера чухме на разговорите, разговори между жертви и палачи, чухме твърдения, че са си простили, но не видяхме г-н Рашков на тази среща", заяви Мустафа Карадайъ.

БСП и "Има такъв народ" бяха лаконични.

"Вече знаете отговора. Ако ни поканят, ще участваме", заяви Корнелия Нинова.

"Ако ни поканят, ще участваме".

- Принципната Ви позиция - има ли смисъл от подобни разговори?

- Инициативата как постъпва с първия мандат е на партията, която е получила първия мандат, заяви Тошко Йорданов.

Срещите с останалите парламентарни групи още не са уточнени, но ще бъдат след изчерпването на разговорите на първите две политически сили.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Надпреварата от Световния шампионат по мотоциклетизъм в клас MotoGP в Казахстан няма да се състои
Надпреварата от Световния шампионат по мотоциклетизъм в клас MotoGP в Казахстан няма да се състои
Пьотр Нестеров се класира за втория кръг на турнир по тенис в Сърбия
Пьотр Нестеров се класира за втория кръг на турнир по тенис в Сърбия