НОВИНИ

Кандидатстването на първокласниците от 2021-ва в София – само онлайн

кандидатстването първокласниците 2021 софия ndash онлайн
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
12:55, 21.05.2020
Чете се за: 00:48 мин.
Още

От март 2021 г. ще се кандидатства в първи клас чрез централизирана онлайн система, обяви зам. - кметът с направление "Дигитализация, иновации и икономическо развитие" в Столичната община Владимир Данаилов.

"До един месец ще бъде избран изпълнител за изграждането на единната информационна система за централизирано записване и класиране на деца в първи клас. Всяка година има между 10 000-13 000 първолаци, които могат да кандидатстват в 167 училища. Към момента родителите кандидатстват поотделно във всяко училище. Новата система ще дава възможност да се кандидатства в няколко училища едновременно, класирането ще става автоматично по критерии. Когато детето е прието то автоматично ще се записва и няма да има нужда да се носят удостоверения, те ще се проверяват по електронен път", обясни Данаилов.

Попитан дали ще има ограничение за кандидатстване, той посочи, че системата ще цели да помогне на родителите да бъдат по-добре информирани.

"Идеята ни е системата да води, да дава информация, да бъде интуитивна и по някакъв начин да казва къде може детето да се запише", добави още той.

Общинският съветник Христиан Петров допълни, че заради създалата се ситуация в страната – две от общо седем различни удостоверения за прием в яслите и детските градини се получават от самата администрация по автоматизиран път, а няма нужда гражданите да ги носят на място, като се предвижда всички те да станат такива.

Той добави, че по проект е била изградена и безплатна wifi зона по бул. "Витоша" в участъка от пл. "Света Неделя" до "Моста на влюбените".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Валери Божинов дари 19 140 лв. на "Левски"
Валери Божинов дари 19 140 лв. на "Левски"
Градушката в Годечко порази къщи, коли, оранжерии. Вижте щетите!
Градушката в Годечко порази къщи, коли, оранжерии. Вижте щетите!