НОВИНИ

Карадайъ за списъка "Магнитски": Пеевски е невинен до доказване на противното

дпс
bnt avatar logo
от БНТ
14:53, 13.02.2023
Чете се за: 03:52 мин.
У нас
Слушай новината

Партия ДПС се регистрира в ЦИК за предстоящия вот на 2 април, като внесе 5 хиляди подписа. Пред журналисти лидерът на движението Мустафа Карадайъ коментира, че е важно след 2 април политическите партии да проведат диалог за съставяне на правителство.

"За пореден път отиваме към едни ненужни предсрочни парламентарни избори. Казваме ненужни, защото когато липсва диалога на терена на политика, няма как да има нормалност, няма как да има преодоловяване на политическата криза, няма как да има мнозинство и редовен кабинет. А ние за диалог призоваваме от 2016 г.  Едноличните управления водят до такива ситуации и затова българският парламент направи така, че последните няколко парламента да видим, че дори две партии не са достатъчни за сформиране на мнозинство. Тоест българските избиратели казват на политиците и политическите партии - ние ви изпращаме там, за да сте в диалог, а не за да си лепите етикети едни на други и по този начин нашите проблеми да се задълбочават. Ние сме имали възможността да го кажем още при откриването на 48-то НС, че ако отидем на едни поредни предсрочни избори, структурата на НС няма да бъде кой знае колко по-различна от последните четири избора", каза Карадайъ.

Той заяви, че Делян Пеевски ще участва в листите на движението, ако получи номинации от структурите на ДПС.

По думите на Карадайъ, неговото име в списъка "Магнитски" е стара новина, като Пеевски обжалва пред съдебните власти в САЩ.

"За две години ние не видяхме факти по адрес на г-н Пеевски и предвид върховенството на закона, което за нас е основна ценност "невинен до доказване на противното", г-н Пеевски обжалва административния акт на държавния орган в САЩ. И процедурата, такава каквато е приета на нашия централен съвет, надявам се, че няма да се откаже, ако има достатъчно номинации и ще бъде част от листите.  Основанието е налагането на санкцията на друга държава. Още повече, още един въпрос има тук. Има едни нарушители, които са доказани нарушители. За г-н Пеевски, казахме, има административен акт, който се обжалва в съда. Обръчите от партии на кръга "Капитал", които се финансират от доказани виновни, говоря за NEXO, които бяха разследвани от прокуратурата в САЩ, те дали ще участват в изборите като партии изобщо? За г-н Пеевски като говорим и ако върховенството на закона е ценност, ние най-нормално трябва да изчакаме и да извървим законовата процедура, за да видим кой е виновен и невинен. Докато за NEXO като говорим - там има призната вина. Има разследване, има призната вина, има платени десетки милиони за призната вина", каза Карадайъ.

След новия списък "Магнитски" - политическите реакции и коментари

За помощта на България след земетресението в Турция лидерът на ДПС заяви, че реакцията и действията на държавата в първите дни е повод за национална гордост. 

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Андерлехт загря за Лудогорец с победа в белгийското първенство
Андерлехт загря за Лудогорец с победа в белгийското първенство
Прокуратурата се самосезира за побой над 19-годишно момче, проверяват участието на полицаи
Прокуратурата се самосезира за побой над 19-годишно момче, проверяват участието на полицаи