НОВИНИ

След новия списък "Магнитски" - политическите реакции и коментари (ОБЗОР)

Николай Минков
от Николай Минков
20:00, 11.02.2023
Чете се за: 06:10 мин.
У нас
Слушай новината

След новия списък "Магнитски" - част от посочените в него проговориха пред медиите. Не закъсняха и политическите коментари. Според левицата това е опит за налагане на икономически интереси на САЩ у нас. От ГЕРБ пък се разграничиха от бившия си финансов министър Владислав Горанов. "Почти целият списък ни е познат" - каза днес по БНТ зам.-главният прокурор Борислав Сарафов.

Името на бившия енергиен министър Румен Овчаров вчера беше огласено в списъка "Магнитски" заради участието му в корупционни договори с руски енергийни компании, от които е получил 5 милиона евро в сметки в офшорни банки. В документа се посочва, че той е получавал подкупите, за да сключва договори с фиксирана цена за руски газ, ядрено гориво и за поддръжка на АЕЦ "Козлодуй". Самият Овчаров засега отказва всякакви коментари.

Румен Овчаров: "САЩ могат да си говорят каквото си искат. - Има ли нещо, което ви притеснява? - Не, нищо не ме притеснява. - Имате ли офшорни сметки? - Ще се блъскаме ли или ще вървим. Ако има нещо, ще ви извикам и ще ви кажа. Сега, ако обичате ме оставете".

Румен Овчаров за "Магнитски": Нищо не ме притеснява

Бившият изпълнителен директор на АЕЦ "Козлодуй" Александър Николов заяви за БНТ, че е изненадан и няма никакво обяснение как името му е попаднало в новия списък. За него се посочва, че докато е бил начело на централата, заедно с друг бивш шеф на "Козлодуй" Иван Генов, са получили 5 милиона лева подкупи от чуждестранни лица срещу гаранции по договорите на ядрената централа.

Александър Николов, бивш изпълнителен директор на АЕЦ "Козлодуй": "Аз съм бил изпълнителен директор на АЕЦ 2011 г., т.е. преди 12 г. почти нямам си въобще представа, поне от мотивите, които ми пратиха, да имам нещо общо с тази работа. Просто, шокирам съм казано с една дума".

Според БСП новият списък има за цел да разчисти пътя на американските бизнес интереси в българската ядрена енергетика.

Борислав Гуцанов, организационен секретар на БСП: "Интересното в този списък има трима човека, пряко свързани с атомната енергетика на България. А знаем, че се разразиха през последните седмици доста интересни ситуации, в които едва ли не американската компания "Уестнигхаус" иска да влезе в АЕЦ "Козлодуй" без търг и без конкурс, нещо, което не е от най-добрите неща и не съм сигурен кое е най-доброто за интересите на страната. Ние трябва да защитаваме националните интереси на България".

В списъка "Магнитски" попадна и бившият финансов министър в няколко кабинети на ГЕРБ Владислав Горанов заради участие в корупционна схема, в резултат на която български длъжностни лица са получили десетки милиони евро в замяна на благоприятно законодателство, облагодетелстващо кръгове в хазартния бизнес. Не закъсня реакцията на Бойко Борисов.

Бойко Борисов, лидер на ГЕРБ: "Вчера беше санкциониран бивш наш член Влади Горанов по закона "Магнитски". Искам да напомня на тези, които злорадстват, че още тогава той беше освободен като министър. Освободен като депутат и от тогава не е участвал в нито една листа на партията".

Борисов за санкционирания по "Магнитски" Владислав Горанов: Ако има доказателства, има органи, които да разследват

Според шефа на Националното следствие Борислав Сарафов споменаването на Владислав Горанов само от един друг обвиняем Васил Божков не е достатъчно да се повдигне обвинение.

Борислав Сарафов, ръководител на НСлС: "В НПК изрично е записано, че доказателствата се събират пряко и непосредствено, тоест Васил Божков трябва да бъде разпитан тук на място, за да са валидни показанията. Всичко друго е вятър и мъгла. Шумотевица за медиите".

Списъкът "Магнитски" е открита подкрепа на разследващите и правораздавателни органи в България, каза Сарафов и даде пример:

"Румен Овчаров е подсъдим, има присъди на две инстанции, от Градския съд, от Апелативния съд, която присъда отново се разглежда от Апелативния съд, респективно прокуратурата поддържа обвинителната теза срещу него. Има обвинителен акт срещу Николай Малинов, делото се разглежда в Софийски градски съд. Респективно прокуратурата и срещу него е свършила своята работа. Ще ви разкрия още нещо, което ще кажем за първи път - но срещу още две лица в списъка, които не са сред тези и едно от тези двамата, които вече посочих също се води наказателно производство в НСлС".

Сарафов: Новият списък "Магнитски" е открита подкрепа на действията на прокуратурата

По темата работиха: Николай Минков, Ирина Цонева, Иван Янев

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гняв и скръб край руините след земетресенията в Турция и Сирия
Гняв и скръб край руините след земетресенията в Турция и Сирия
Нефтохимик с чиста победа като гост на Монтана във волейболното първенство
Нефтохимик с чиста победа като гост на Монтана във волейболното първенство