НОВИНИ

Сарафов: Новият списък "Магнитски" е открита подкрепа на действията на прокуратурата

bnt avatar logo
от БНТ
09:12, 11.02.2023 (обновена)
6082
Чете се за: 05:10 мин.
У нас
Слушай новината

Новият списък "Магнитски" е открита подкрепа на нашите действия, приветстваме подкрепата на партньорите ни от САЩ и Великобритания, заяви в "Денят започва с Георги Любенов" Борислав Сарафов, директор на Националната следствена служба.

Нови лица в списъка "Магнитски"

"Румен Овчаров е подсъдим, има присъда на две инстанции. Има обвинителен акт и срещу Николай Малинов. Прокуратурата и срещу него е свършила своята работа. Срещу още две лица в списъка, които не са сред тези, също се води наказателно производство за корупция, което е в Националната следствена служба и не е изключено в близко време да бъдат повдигнати обвинения и срещу тях. Почти целият списък ни е познат", допълни Борислав Сарафов.

По думите му срещу Владислав Горанов трябва да бъдат събрани достатъчно доказателства, за да бъде повдигнато обвинение.

Служебното правителство: Оповестената информация по закона "Магнитски" е преди всичко в правомощията на съдебната власт

"Ще проверим отново всички данни срещу тези лица, ще поискаме данни от ДАНС и МВР, защото корупцията се разкрива от оперативните служби, а не от прокуратурата. Ще възложим данъчни проверки и ревизии на тези лица", добави Сарафов.

Той поясни, че Васил Божков трябва да бъде разпитан в България от българските разследващи органи, за да може показанията да бъдат валидни, но не коментира дали други имена ще бъдат добавени в този списък.

Тома Биков: Отворени сме да видим доказателствата за списъка "Магнитски"

Разследването на газовите доставки

Борислав Сарафов коментира и разследването на Националната следствена служба срещу бивш министър на енергетиката, негов заместник и бивш директор на "Булгаргаз" за длъжностни престъпления, в резултат на които е нанесена щета на "Булгаргаз" за 88 млн. лв. в периода непосредствено след спирането на газовите доставки от Русия към България - края на април 2022 - май 2022.

Става въпрос за бившия енергиен министър Александър Николов, заместника му Данаил Николов и бившия директор на "Булгаргаз" Людмил Йоцов.

НСлС за разследването на газовите доставки: Нанесена е щета за над 88 млн. лв. на "Булгаргаз"

"Събрани са достатъчно доказателства, за да бъдат лицата привлечени като обвиняеми", отбеляза Сарафов и окачестви това като нагла, безочлива, арогантна кражба за милиони, тежък конфликт на интереси.

Бивш енергиен министър и бивш шеф на "Булгаргаз" са обвинени за купуване на газ от "Газпром" през посредници

"Имената на Кирил Петков и Асен Василев са включени в доклада, доколкото техните позиции - премиер и вицепремиер, но те нямат касателство по отношение на газовите доставки. Преките задължения са на министъра на енергетиката, неговия заместник, който е превишил властта и правата си и на шефа на "Булгаргаз". Тези са лицата, които е трябвало да осигурят алтернативни доставки на газ. Разследването не е приключило", коментира Борислав Сарафов.

Министърът на енергетиката: "Булгаргаз" е в стабилно състояние въпреки разследванията на прокуратурата

Случаят Nexo

"По казуса Nexo не разследваме търговски дружества, а физически лица - български граждани, които са извършили престъпление. Издирваме лицата, които не са установени и не са им предявени обвиненията", заяви Борислав Сарафов.

Убийството на Иван Владимиров

"Очевидно има проблем с поведението на хората. Атаката и агресията срещу институциите - срещу полицията, службите за сигурност, съда и прокуратурата не работи в укрепване на доверието на обществото. Прокуратурата се намесва, когато вече има извършено престъпление. Разследва тогава, когато нещо лошо се е случило. Превенцията, недопускането - комплекс от причини и мерки трябва да се случат, за да не се допусне подобно нещо", каза още Борислав Сарафов.

Майката на Иван Владимиров пред БНТ: Може би сгреших, че не съм сигнализирала по-горни инстанции за тормоза

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва с Георги Любенов"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Капитанът Шаренкапова преди евроквалификацията със Сърбия: Трябва да се борим през целия мач
Капитанът Шаренкапова преди евроквалификацията със Сърбия: Трябва да се борим през целия мач
Поставените под номер 1 и 2 Холгер Руне и Яник Синер се класираха за полуфиналите в Монпелие
Поставените под номер 1 и 2 Холгер Руне и Яник Синер се класираха за полуфиналите в Монпелие