НОВИНИ

Как реагираха партиите на изказването на президента за вето при санкции срещу Русия за ядрената енергетика?

Светозар Костадинов
от Светозар Костадинов
20:45, 10.02.2023
Чете се за: 03:37 мин.
У нас
Снимка: Архив
Слушай новината

Какви са реакциите на политическите партии, след като вчера президентът Румен Радев обяви, че България ще наложи вето при нов пакет санкции срещу Русия в сферата на ядрената енергетика.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че партията подкрепя санкции към руската ядрена енергетика.

ГЕРБ и ДБ защитиха налагането на санкции срещу Русия в областта на ядрената енергетика

"Ако има санкции към ядрената енергетика на Русия, ние да ги подкрепим, като през това време сме си изградили съпътстващата нова мощност. Това е позицията на ГЕРБ, така работи ГЕРБ. За санкции и едновременно с това бързо строителство. По-напред сме, знаете, преди две години от площадката на 7-и блок в Козлодуй, имаме ОВОС, имаме задвижени планове, просто от правителството, макар и служебно, сега може това да се придвижи много бързо, ако не след 2 април ще го направим", каза Бойко Борисов.

Той посочи, че парламентът е приел нужните закони за диверсификация на доставките на ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй". Има готовност и за изграждане на 7-и блок на централата.

Според "Продължаваме Промяната" нито токът, нито атомната централа ще спрат.

"Ако става въпрос за износни санкции, тоест да не се продават на "Росатом" материали, които те да предоставят на руските военни по заобиколен начин, надявам се, че той няма проблем с това", коментира Даниел Лорер.

По думите му Брюксел не би наложил санкции на ядреното гориво, тъй като в Европа има 14 руски реактора.

БСП определиха думите на Радев като вътрешна пиар акция със съмнителен успех.

"Не забравяйте, че лицензите на ядрените блокове в Козлодуй изтичат на 5-и 2027 година, на 6-и 2029 година и единственият, който може да даде разрешение за по-нататъшното удължаване, е "Росатом", заяви Таско Ерменков.

От "Демократична България" определиха налагането на българско вето върху евентуални нови санкции към Русия като безсмислено.

"Няма никакъв смисъл България да налага вето и това мнение на президента много ни учудва. И в предния парламент нашият стремеж беше и е една от целите за пълна енергийна независимост на България от Русия. Направихме много в тази посока, включително диверсификацията на ядрено гориво, включително възможността за нов ядрен блок, който не е с руска технология. От тази гледна точка никакъв смисъл няма България да налага вето в момента на евентуалния десети пакет санкции на ЕС и да се нареждаме до Орбан и до Унгария - като единствените две страни в Европа, които не са заедно с останалия цивилизационен свят", коментира Ивайло Мирчев.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Балтазар: Това бе специфичен мач, дългата пауза между полувремената наруши ритъма ни
Балтазар: Това бе специфичен мач, дългата пауза между полувремената наруши ритъма ни
Демерджиев за спасителните екипи в Турция: Ще има ротация, докогато има шанс да вадят живи хора
Демерджиев за спасителните екипи в Турция: Ще има ротация, докогато има шанс да вадят живи хора