НОВИНИ

Румъния отрече над въздушното ѝ пространство да са преминавали руски ракети

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
20:18, 10.02.2023
Чете се за: 02:37 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Румъния отрече през въздушното ѝ пространство да са преминавали руски ракети, преди да навлязат в Украйна при днешните руски атаки. По-рано главнокомандващият украинските въоръжени сили съобщи, че две руски ракети "Калибър" са навлезли във въздушното пространство на Румъния и Молдова. Москва не коментира случая.

Според украинския генерал Залужни руските ракети "Калибър" са навлезли във въздушното пространство на Румъния и Молдова, преди да влязат в Украйна. По думите му двете ракети са били изстреляни от Черно море.

Според украински медии Киев е можел да свали ракетите, но не го е направил, за да не застраши живота на цивилни в други държави.

Молдовското министерство на отбраната потвърди, че руска ракета е прелетяла през въздушното ѝ пространство, преди да навлезе на територията на Украйна. Кишинев извика посланика на Русия и протестира срещу действията на Москва. На този фон молодовското правителство подаде оставка след 18 месеца на власт, белязани от поредица от кризи, включително бежански поток и галопираща инфлация.

"След година и половина начело на това правителство дойде време да обявя оставката си. Никой не си представяше през 2021 година, че правителството ще трябва да управлява толкова много кризи, породени от войната на Русия срещу Украйна", заяви Наталия Гаврилица, министър-председател на Молдова.

И днес руски атаки поразиха енергийни обекти в цяла Украйна. Системите за противовъздушна отбрана бяха задействани в много области като Одеса, Лвов, Полтава, както и в Киев, където отекнаха експлозии. Много киевчани потърсиха убежище в метрото, където бяха проведени дори учебни занятия.

35 страни, сред тях Съединените щати и Германия, ще поискат на руските и беларуските атлети да бъде забранено да участват в олимпийските игри в Париж догодина. Среща на представители на тези страни се състоя във Вилнюс.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ботев Пд и Локо София не излъчиха победител в първия мач от пролетния дял на Първа лига
Ботев Пд и Локо София не излъчиха победител в първия мач от пролетния дял на Първа лига
Ден на отворените врати в РВД: Има ли желаещи да станат ръководители на полети?
Ден на отворените врати в РВД: Има ли желаещи да станат ръководители на полети?