Тази вечер в "Европейци" ще ви покажем поредно доказателство за таланта на българските учени - трима украинци им се довериха и са напът да направят революция в хранителната индустрия.
Те превръщат подправки по цял свят в течни билки, като по този начин се борят с алергии и то с минимален вреден отпечатък върху природата.
Да превърнеш растение в здраве, сервирано на масата - България неслучайно е дом на тази идея.
"Можехме да отидем в Америка, да. Но България е дом на 500 от общо 800 растения, които лекуват. България е съкровищница. Билките могат да са много силно лекарство, но някои екстракти от дадена билка са така извлечени, че напълно убиват здравословното. Нещо повече - вместо да помогнат, биха навредили", казва Ирина Гаврилова.
И Ирина, и Ксения, са получили алергия заради дълга употреба на уж здравословни продукти. Чашата преляла, когато стигнали до болница.
"Затова ние решихме, че ще направим нещо истински полезно, за да помогнем на други хора да не стигат до положението на Ирина и Ксения", каза Володимир Ланин.
Търсят и намират начин, всичко което правят, да е полезно за хората, без да е вредно за околната среда. Ако произвеждат един килограм течни билки, това оставя във въздуха едва 10 килограма вреден отпечатък и коства само две чаши - 100 пъти по-екологично от технологиите, които се използват за дестилирано етерично масло. Европа оценява тази идея с 95 000 евро.
"Започнахме с едно шишенце кориандър, а сега имаме около 70 броя различни билки. Това са буквално растения в бутилка - растения в течна форма - непокътнати", добави Ксения Зажигина.
Започва ключовата среща между Тръмп и Зеленски за бъдещето на войната в Украйна
Тръмп заяви, че е провел „много продуктивен“ разговор с Путин преди срещата си със Зеленски
Пориви до 100 км/ч: Вятърът събори дървета, откъсна изолация, смачка коли и спря тока
С празнична литургия в църквата "Свети Стефан" завърши посещението на патриарх Даниил във Вселенската патриаршия