НОВИНИ

Напрежение на Конгреса на БСП, поискаха оставката на Нинова

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
13:00, 11.02.2023
Чете се за: 03:35 мин.
У нас
Слушай новината

БСП решава коалиционната си политика за предстоящите избори на 50-ия си конгрес.

На форума в НДК обсъждат и насоките за разработване на нова програма на левицата.

Вижте още в прякото включване на Ирина Цонева.

"Ще говорим за концепция за нова, модерна лява програма, за идеология. Ние сме единствената партия в България, която дискутира тези въпроси и която във всички времена стъпва на своите идейни корени. Това е стойностното на днешния конгрес. Надявам се на активност в дискусията, за да се даде принос в същностното, за което сме се събрали", заяви Корнелия Нинова.

"С оглед на актуалните събития ще бъде важно това какви цели ще си поставим за предстоящите парламентарни избори, защото те чукат на вратата и БСП има какво да покаже и има какво да даде на българския народ, доказахме го в последните няколко макар и кратки парламента със социалните въпроси, които успяхме да решим. За БСП е важно преди всичко да се представи добре на изборите, защото каквито и идеи да изповядва една партия те могат да бъдат реализирани единствено чрез участие във властта и ние го доказахме. Ние доказахме, че когато сме в опозиция това, за което се борим и обещаваме, когато имаме възможност, когато българските граждани са ни дали тази власт, ние го изпълняваме. Не един и два са примерите. В тези кратки парламенти ние увеличихме минималната работна заплата, безплатните учебници от 1 до 12 клас, което струва 80 милиона за три години, за сравнение изборите, които се задават, струват 90 млн. С тези пари можеше за още три години да подсигурим учебниците. Помощта за 15 септември, което пак се отразява на всяко семейство, актуализацията на пенсиите, всичко това са резултати, които БСП постига и всеки гражданин по джоба си усеща тази битка", допълни Христо Проданов.

По време на отчета на Корнелия Нинова пред делегатите на партията всички представители на вътрешната опозиция на БСП напуснаха залата, събраха се пред нейните врати и започнаха да скандират "оставка".

"Отказът да се събере на заседание конгресът непосредствено след изборите и да се проведе преди предсрочните избори - това е всъщност атентат срещу перспективата на БСП, защото е ясно, че първата стъпка, но далеч недостатъчна, за възстановяване на доверието, е промяна в ръководството на БСП. Без това не можем да кажем на хората "чухме какво ни казвате" и да отлепим от 230 000 гласа, които получихме на последните избори и да достигнем тези нива, които БСП имаше преди 5 години по времето на г-жа Нинова - 950 000", каза още Сергей Станишев.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Григор Димитров в специален куиз преди турнира в Ротердам (ВИДЕО)
Григор Димитров в специален куиз преди турнира в Ротердам (ВИДЕО)
Румен Овчаров за "Магнитски": Нищо не ме притеснява
Румен Овчаров за "Магнитски": Нищо не ме притеснява