НОВИНИ

Сийка Милева: Хакерската атака идва по-малко от 24 часа след налагането на санкции по "Магнитски"

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
15:52, 11.02.2023
Чете се за: 02:30 мин.
У нас
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Прави впечатление, че хакерската атака идва по-малко от 24 часа след налагането на санкции по "Магнитски", част от които са и за зловредно руско влияние, заяви Сийка Милева, говорител на главния прокурор Иван Гешев.

"Мога да потвърдя за поредна хакерска атака срещу интернет страницата на прокуратурата. Първоначалната информация сочи, че и в случая се касае за хакерска атака с източник Руската федерация", посочва Милева.

Малко преди 13.00 часа към сайта на прокуратурата са регистрирани опити за едновременно влизане, многократно надвишаващ установения лимит.

Прокуратурата незабавно ще се самосезира и ще възложи извършването на проверка на ДАНС и ГДБОП. Очакваме службите за сигурност да си свършат работата и след приключване на проверките да докладват материалите в прокуратурата за преценка има ли достатъчно данни за образуване на досъдебно производство.

Прави впечатление, че хакерската атака идва по-малко от 24 часа след обявяването на новите санкции по глобалния закон "Магнитски", свързани и със зловредното руско влияние. Знаете добре, че по отношение на две от санкционираните лица има внесени обвинителни актове. Румен Овчаров е подсъдим, има присъда на две инстанции. По отношение на Николай Малинов е внесен обвинителен акт в СГС за шпионаж в полза на Русия.

В НСлС се води разследване за корупция, в което се събират доказателства за съпричастност и по отношение и на други две санкционирани лица.

В този смисъл прокуратурата вижда в налагането на санкциите и подкрепа от нашите евроатлантически партньори в усилията ни да се противопоставяме на зловредното руско влияние срещу Република България и региона.

Още в понеделник прокуратурата ще изиска актуална информация от ГДБОП, ГДНП, ДАНС, НАП, КПКОНПИ, Агенцията по вписвания и други държавни органи да предоставят наличната при тях информация по отношение на лицата включени в списъка "Магнитски".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Чепеларе отбеляза 25 години от златния олимпийски медал на Екатерина Дафовска
Чепеларе отбеляза 25 години от златния олимпийски медал на Екатерина Дафовска
Везенков стана най-полезен баскетболист на кръга в Евролигата за пети път през сезона
Везенков стана най-полезен баскетболист на кръга в Евролигата за пети път през сезона