Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Каракачанов: Няма натиск на българската граница. Интересът ни е за мирно решение на спора

от БНТ
18:50, 05.03.2020
Чете се за: 01:50 мин.
У нас

Мигранти на българо-турската граница няма. Ако се появят групи те са малки и нашите граничари ги забелязват от няколко километра, след което сигнализират турските власти, които ги връщат обратно. Това заяви в "Още от деня" вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

По думите му, откакто е възникнал конфликта на турско-гръцката граница, е имало десетина опита за преминаване на нашата, но още преди да стигнат до оградата, мигрантите са неутрализирани от турската полиция.

В този проблем, става въпрос за политика - тези мигранти не са минали 1000 км от сирийската граница ей така, без да ги забележи никой в държавата Турция, категоричен е Каракачанов.

Красимир Каракачанов, вицепремиер и министър на отбраната: Всъщност големият проблем на Турция в Сирия е създаване на автономна област. Проблемът е, че вече има кюрдска автономия в Ирак, която на практика си е отделна държава и действа отделно от властите в Багдад и тя разполага с много нефт, богата е на ресурс. Традиционно, иракските кюрди не са толкова ангажирани с ПКК и кюрдите в Турция, но сирийските кюрди са ядро на нелегални бойци за партия ПКК, която воюва на турска територия. При слабата сирийска власт, ако се създаде още една автономия в Сирия, тя ще прерасне може би в някаква държавна форма.

Русия пък застана отново на страната на Башар Асад, на Сирия и там имаше сблъсък. От друга страна, на Ердоган му трябва европейската и НАТО-вска подкрепа, за да реши този проблем, тоест той в момента е в патова ситуация, допълни Каракачанов.

Спред него, вторият момент в проблема е Либия, където също има разминаване между някои европейски държави, а третият момент, в който Турция отново не получава подкрепата на Европа, е Кипър, където има военна надпревара между Турция и Гърция.

Красимир Каракачанов, вицепремиер и министър на отбраната: Според мен атаката на гръцката граница имаше за цел да покаже на европейците, че Ердоган може да действа и силово срещу Европа, той го казва буквално открито, но европейците не го подкрепят.

Относно позицията на България, Каракачанов заяви, че премиерът Бойко Борисов се опитва да бъде балансьор в това напрежение между Европа и Турция.

Красимир Каракачанов, вицепремиер и министър на отбраната:
Аз виждам, че някои се опитват да омаловажават тези опити, но важното е към България да не тръгнат десетки хиляди мигранти, каквато опасност има. България трябва да има ясна позиция, че е за мирно решение в спора между Европа и Турция, това е българският интерес и тук ролята на Борисов е много неблагодарна, защото виждате какви въпроси му задават дали сме в Европа или не сме в Европа.

Според Каракачанов, държавата трябва да поиска средства от европейския бюджет, необходимо за оборудване на армията с модерни джипове и техника, която да позволява бързо и безопасно придвижване. Само че, Гърция е застрашената страна и затова вниманието се обръща към нея, допълни министърът.

Каракачанов потвърдо, че силите на армията при необходимост
до 4 часа могат да изпратят на границата първия контингент от 400 човека.

По повод обвиненията на депутат от "Атака" за сделки с продажби на имоти в ресорното му ведомство, Каракачанов заяви:

Красимир Каракачанов, вицепремиер и министър на отбраната:
Аз съм доволен, че имаше такова изслушване, защото се видя, че аз съм министърът, който е продал най-малко имоти от всички министри от 1990 г. насам. Вижда се, че имоти не са продавани.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Данаил Кирилов коментира скандала с българския съдия в Европейския съд по правата на човека
Данаил Кирилов коментира скандала с българския съдия в Европейския съд по правата на човека
С 20 % са повишени приходите от винетки от началото на годината
С 20 % са повишени приходите от винетки от началото на годината