НОВИНИ

Каракачанов: Няма натиск на българската граница. Интересът ни е за мирно решение на спора

bnt avatar logo
от БНТ
18:50, 05.03.2020
Чете се за: 01:50 мин.
У нас

Мигранти на българо-турската граница няма. Ако се появят групи те са малки и нашите граничари ги забелязват от няколко километра, след което сигнализират турските власти, които ги връщат обратно. Това заяви в "Още от деня" вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

По думите му, откакто е възникнал конфликта на турско-гръцката граница, е имало десетина опита за преминаване на нашата, но още преди да стигнат до оградата, мигрантите са неутрализирани от турската полиция.

В този проблем, става въпрос за политика - тези мигранти не са минали 1000 км от сирийската граница ей така, без да ги забележи никой в държавата Турция, категоричен е Каракачанов.

Красимир Каракачанов, вицепремиер и министър на отбраната: Всъщност големият проблем на Турция в Сирия е създаване на автономна област. Проблемът е, че вече има кюрдска автономия в Ирак, която на практика си е отделна държава и действа отделно от властите в Багдад и тя разполага с много нефт, богата е на ресурс. Традиционно, иракските кюрди не са толкова ангажирани с ПКК и кюрдите в Турция, но сирийските кюрди са ядро на нелегални бойци за партия ПКК, която воюва на турска територия. При слабата сирийска власт, ако се създаде още една автономия в Сирия, тя ще прерасне може би в някаква държавна форма.

Русия пък застана отново на страната на Башар Асад, на Сирия и там имаше сблъсък. От друга страна, на Ердоган му трябва европейската и НАТО-вска подкрепа, за да реши този проблем, тоест той в момента е в патова ситуация, допълни Каракачанов.

Спред него, вторият момент в проблема е Либия, където също има разминаване между някои европейски държави, а третият момент, в който Турция отново не получава подкрепата на Европа, е Кипър, където има военна надпревара между Турция и Гърция.

Красимир Каракачанов, вицепремиер и министър на отбраната: Според мен атаката на гръцката граница имаше за цел да покаже на европейците, че Ердоган може да действа и силово срещу Европа, той го казва буквално открито, но европейците не го подкрепят.

Относно позицията на България, Каракачанов заяви, че премиерът Бойко Борисов се опитва да бъде балансьор в това напрежение между Европа и Турция.

Красимир Каракачанов, вицепремиер и министър на отбраната:
Аз виждам, че някои се опитват да омаловажават тези опити, но важното е към България да не тръгнат десетки хиляди мигранти, каквато опасност има. България трябва да има ясна позиция, че е за мирно решение в спора между Европа и Турция, това е българският интерес и тук ролята на Борисов е много неблагодарна, защото виждате какви въпроси му задават дали сме в Европа или не сме в Европа.

Според Каракачанов, държавата трябва да поиска средства от европейския бюджет, необходимо за оборудване на армията с модерни джипове и техника, която да позволява бързо и безопасно придвижване. Само че, Гърция е застрашената страна и затова вниманието се обръща към нея, допълни министърът.

Каракачанов потвърдо, че силите на армията при необходимост
до 4 часа могат да изпратят на границата първия контингент от 400 човека.

По повод обвиненията на депутат от "Атака" за сделки с продажби на имоти в ресорното му ведомство, Каракачанов заяви:

Красимир Каракачанов, вицепремиер и министър на отбраната:
Аз съм доволен, че имаше такова изслушване, защото се видя, че аз съм министърът, който е продал най-малко имоти от всички министри от 1990 г. насам. Вижда се, че имоти не са продавани.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Данаил Кирилов коментира скандала с българския съдия в Европейския съд по правата на човека
Данаил Кирилов коментира скандала с българския съдия в Европейския съд по правата на човека
С 20 % са повишени приходите от винетки от началото на годината
С 20 % са повишени приходите от винетки от началото на годината