НОВИНИ

Каракачанов в полет на модернизиран самолет СУ 25 (ВИДЕО)

каракачнов полет модернизиран самолет видео
bnt avatar logo
от БНТ
17:57, 26.02.2021
Чете се за: 02:07 мин.
У нас
Слушай новината

България вече разполага с осем ремонтирани и изцяло възстановени щурмови самолета Су-25. Тяхната основна задача е подпомагане на сухопътните войски и флота. Министърът на отбраната Красимир Каракачанов лично се увери в бойната готовност на самолетите като извърши 40-минутен полет заедно с командира на авиобаза Безмер.

Видеокадрите са заснети от GoPro камера. По време на полета самолет Су-25 е ескортиран от МиГ-29 от авиобаза Граф Игнатиево.

Вижте във видеото:

Осемте щурмови самолета СУ 25 от Безмер бяха ремонтирани през последните две години в Беларус. Последният от самолетите се приземи в авиобазата преди две седмици.

"Бяхме изправени ситуация, ако през 2019 година не изпратим самолетите за ремонт към момента да нямаме нито един летящ, който е основният боен самолет за поддръжка на сухопътни войски и на флота", каза министър Каракачанов.

82 милиона лева е струвал ремонтът на самолетите. Те са с изцяло модернизирана система за навигация и с разширени възможности за използване на ракетно въоръжение. По договор са доставени и 16 двигателя. По думите на Каракачанов щурмовите самолети са напълно съвместими с натовската авиацията и са готови за изпълнение на бойни задачи.

"Имаше много скептици, които обясняваха, че не ни трябват руски самолети, не ни трябват стари самолети. Аз винаги съм казвал няма руски самолети. Щом са платени от българския гражданин, това са български самолети и те изпълняват мисии по защита на териториалната цялост, суверенитета на България и всички онези задачи които се поставят по отбрана на държавата", допълни министърът на отбраната.

След ремонта осемте самолета Су-25 могат да летят до 8 години или до 800 часа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Все още не е ясна причината за инцидента със служители на АПИ
Все още не е ясна причината за инцидента със служители на АПИ
БСП поиска "Спутник V", от ГЕРБ ги обвиниха в саботаж
БСП поиска "Спутник V", от ГЕРБ ги обвиниха в саботаж