Модернизираните самолети Су-25 отново полетяха (ВИДЕО)

от БНТ
12:25, 26.02.2021
Чете се за: 03:57 мин.
У нас
живо министърът отбраната инспектира възстановените самолети
Слушай новината

„Днес е един хубав ден за българската бойна авиация”. Това заяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов, който инспектира на авиобаза „Безмер” ремонтираните и възстановени самолети Су-25.

„На летище Безмер имаме 8 самолета Су-25, готови да изпълняват своите бойни задължения. Преди две години бяхме пред перспективата да нямаме нито един Су-25, който е основният боен самолет за поддръжка на сухопътни войски и на флота”, отбеляза военният министър.

Каракачанов припомни, че благодарение на активността на командирите на ВВС и инициативата на ръководството на авиобазата беше сключен договор за ремонт и модернизация на осем от съществуващите самолети Су-25, които вече са изцяло готови.

„Имаше много скептици, които обясняваха как не ни трябват руски самолети, стари самолети. Аз винаги съм казвал, че няма руски самолети. Щом са платени от българските граждани - това са български самолети. И те изпълняват мисии по защита на териториалната цялост и суверенитета на България и всички задачи, които се поставят за отбрана на държавата”, изтъкна още Красимир Каракачанов.

Осем щурмови самолета Су-25 преминаха основен ремонт. Машините са с изцяло модернизирана система за навигация и с възможности за спътникова навигация. С това се осигурява по-голяма информационна осведоменост на пилота за изпълнение на задачите.

„С празни политически приказки армия не се прави, прави се с действия. Договорът, който сключихме беше на стойност 82 млн. лева и сега имаме 8 самолета. Дълги години назад не сме имали в бойна готовност 8 самолета Су-25. Те са готови за изпълнение на бойни задачи. Самолет, който е напълно съвместим след ремонтно-модернизационните действия с натовската авиация“, заяви още Каракачанов.

След ремонта: Първи полети със самолет Су-25 в авиобаза Безмер

Към момента не се планира ремонт на повече самолети. Но при необходимост знаем как и къде да го направим, акцентира министърът на отбраната. Каракачанов пресметна, че спрямо наличните машини в началото на 90-те години, в момента страната разполага с малко над една трета от тях.

„След осигуряването на летателната годност на тези самолети се дава възможност пилотите да натрупат летателни часове и да се повиши нивото на тяхната подготовка. Сега могат спокойно да изпълняват всички задачи и ежедневните си задължения“, заяви военният министър.

След извършения ремонт значително са разширени възможностите за използване на ракетно въоръжение, подменени с нови са радиостанциите, които позволяват едновременно връзка и прослушване на две честоти, включително осъществяване на контакт със сухопътен и морски компонент.

Внедрените системи правят възстановените Су-25 по-боеспособни и многократно по-ефективни за изпълнението на основните задачи по осигуряване на непосредствена авиационна поддръжка, изолиране на района на бойните действия и подпомагане воденето на боя от формированията на сухопътни и военноморски подразделения и части.

Осмият модернизиран щурмови самолет Су-25 беше доставен на 11 февруари в авиобазата „Безмер“. Той е последният от тази група, преминал основен капитално-възстановителен ремонт в Авиоремонтния завод 558 в Барановичи, Беларус.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Организирани автобуси извозват желаещите ваксина в област Бургас
Организирани автобуси извозват желаещите ваксина в област Бургас
Руски дипломати напуснаха Северна Корея с ръчна дрезина
Руски дипломати напуснаха Северна Корея с ръчна дрезина