НОВИНИ

Карлос Насар пред БНТ: Заслужаваше си всяка една капка пот и кръв (ВИДЕО)

Олимпийският шампион по вдигане на тежести от Игрите в Париж Карлос Насар бе гост на предаването "Арена спорт".

Карлос Насар
Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ
12:40, 01.09.2024
Чете се за: 06:37 мин.
Спорт
Слушай новината

Искам да благодаря на моето семейство. На семейството на моя покоен треньор Илиан Илиев, който пръв повярва в мен. Това каза в емоционално интервю за предаването „Арена спорт“ олимпийският шампион по вдигане на тежести от Игрите в Париж Карлос Насар. Младият българин сподели емоциите, които е изпитал по време на най-значимия спортен форум в света, както и разкри част от плановете си в близко бъдеще. С него разговаря Бюлент Мюмюнов.

- Малко повече от 20 дни след олимпийската титла от Париж, която спечели в категория до 79 кг. Осъзна ли какво направи на 9-ти август във френската столица?
- Осъзнах какво направих. От много време се подготвям за този момент. Емоциите са невероятни.

- Изглеждаше много уверен и непобедим в залата. С какво надделя над съперниците си?
- Психически и физически надделях много. Видя се, че физически имах възможност и за още по-високи резултати. Като компоненти бях на по-високо ниво от съперниците ми. Заслужаваше си всяка една капчица пот и кръв, която капна в залата за подготовка.

- Много усилия и труд положи за този медал. Постигна го едва на 20 г. сега къде го съхраняваш?
- Съхранявам го в Червен бряг, в града, в който съм израснал. Имам си един кът, в който си държа всички медали. Олимпийският златен медал е на централно място.

- Често казваш, че покойният треньор Илиан Илиев е основна част от твоя успех. Ако той беше сега тук при теб, какво би искал да му кажеш?
- Бих искал да му кажа, че той успя. Това е негов успех, с който зарадва цял народ. Моята мечта е неговото име да се помни. Той дари на България цялата тази емоция сега.

- Мислеше ли си за него в дните преди състезанието, а и на самото състезание?
- Мислех си за него. Самата обстановка така прави нещата, че той няма как да умре в сърцата на хората, които го познават.

- Измина дълъг път. Как би определил този път, с коя дума?
- Бих го нарекъл трънлив път. Минах го с доста смелост, имаше доста емоции. Самият път беше труден, не толкова състезанието. След този път, който изминах, състезанието ми се стори песен.

- Коя беше най-голямата трудност, която те спъваше преди този златен медал?
- Самото излитане след даден успех те кара да си губиш човешките качества. Това те прави възможно най-слаб в живота. Има го този момент, всеки човек трябва да премине през това нещо. Трябва обаче да се приземяваш, при това абсолютно умишлено, защото ако се оставиш по течението губиш себе си.

- По колко часа прекарваш в залата в най-активния си подготвителен процес?
- Между 5 и 8 часа, зависи от деня и обстоятелствата. Ден с ден не си прилича. Давам всичко от себе си. Аз съм се научил, че когато едно нещо работи, промени не трябва да се правят. Може да добавя нови елементи, които да допълват тренировката ми, но не бих се лишил от нещата, които съм правил досега.

- Поставяш ли си конкретни килограми като цел?
- Винаги съм се стараел просто да победя. Необяснимо чувствам изпитвам по време на състезание. Това ме кара да минавам на по-високите тежести. Самата публика, хората, които ме подкрепят ми дават сила да се справям с предизвикателствата.

- Какво би казал на хората, които смятат, че тези тежести не са по човешките способности и без помощни средства няма как да бъдат постигнати?
- Бих казал, че наистина изглежда така, но с правилните хора покрай теб, с правилните стъпки, които трябва да преминеш, можеш да постигнеш всичко.

- Ще остане ли Карлос Насар същия земен, комуникативен човек?
- Смятам, че съм си останал същия човек и моята цел е това да не се променя.

- Успя ли да поговориш с най-близките ти, най-вече с майка ти. Какво си казахте?
- Тя е доста радостна от всичките емоции. Емоциите от състезанието не ти оставят спомени от тези моменти. Аз и цялото ми семейство бяхме в такава еуфория, просто това е един момент, който ще се заключи за цял живот в техните сърца. Благодаря им за моментите, в които ме подкрепят.


- Успехът води много приятели. Ще можеш ли да различиш приятелите от лицемерите?
- Аз съм се сблъсквал с много ситуации. Когато вървиш по пътя си, и лицемерите, и приятелите, са до теб. Когато се отклониш от пътя си разбираш кои са приятели и кои лицемери. На мен главната ми цел е да стоя в собствения си път и да не излизам от него. Зло не мисля на никого. Имало е хора, които са се опитвали да се възползват от мен. Аз приемам нещата с усмивка. Стъпвам внимателно с всяка една крачка.

- Заговори се, че ще променяш категорията?
- Да, следващата ми категория, най-вероятно, ще бъде до 94 кг. Ще се качат малко килограми, което не мисля, че ще бъде проблем. Мисля, че ще мога да се справя с малкото време, което имам до световното първенство в Бахрейн.

Цялото интервю с Карлос Насар вижте във видеото!

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В края на сезона: Започват намаленията по морето
В края на сезона: Започват намаленията по морето
Карлос Насар, Боряна Калейн и Хавиер Ибаниес в "Арена спорт" - 01.09.2024 г. (ВИДЕО)
Карлос Насар, Боряна Калейн и Хавиер Ибаниес в "Арена спорт" - 01.09.2024 г. (ВИДЕО)