НОВИНИ

Карлос Сайнц превзе пистата в Мексико и извоюва втора победа за сезона във Формула 1

Редом до испанския пилот на подиума се наредиха Ландо Норис с Макларън и съотборника му във Ферари Шарл Льоклер.

bnt avatar logo
от Константин Джаркин
00:30, 28.10.2024
Чете се за: 03:45 мин.
Спорт
Карлос Сайнц
Снимка: БТА
Слушай новината

Карлос Сайнц спечели своята втора победа за сезона във Формула 1, след като триумфира в надпреварата за Гран при на Мексико Сити. Редом до испанския пилот на подиума се наредиха Ландо Норис с Макларън и съотборника му във Ферари Шарл Льоклер. Най-интересното на пистата „Ерманос Родригес“ обаче дойде в десетата обиколка, когато претендентите за световната титла Макс Верстапен и Норис се сблъскаха отново.

Състезанието започна с изпреварване на трикратния световен шампион срещу Сайнц, но и с кола на сигурност след инцидент между Юки Цунода с РБ и Александър Албон с Уилямс. След рестарта нидерландецът запази позицията си, но не за дълго. Пилотът на Ферари направи смела маневра в спирането за първи завой в деветата обиколка и си върна лидерството.

Само обиколка по-късно Верстапен бе замесен отново - този път с директния конкурент за титлата. Пилотът на Макларън атакува съперника си от външната страна в спирането за кривата, но този път беше по-напред от нидерландеца когато двамата стигнаха до върха на завоя.

Трикратният световен шампион трябваше да остави място на пистата на своя съперник, но не го стори и това доведе до контакт между тях. Нидерландският пилот продължи да върши бели, опитвайки се да си върне второто място при изпреварване, което завърши с двамата извън трасето. Шарл Льоклер наблюдаваше случващото се от първи ред и се възползва от борбата между Верстапен и Норис да открадне втората позиция.

Заради тези си две маневри трикратният световен шампион беше наказан с общо 20 секунди от стюардите, което веднага го извади от сметките за победа и той завърши шести в състезанието.

По всичко личеше, че Ферари ще се радва на 1-2 завършек за втора седмица подред, но поставен под напрежение, Льоклер направи неточност, която подари второто място на великобританеца Норис.

Монегаскът донякъде се реваншира за тази грешка, записвайки най-бърза обиколка, което му осигури една бонус точка за генералното класиране.

Топ 10 допълниха пилотите на Мерцедес Люис Хамилтън и Джордж Ръсел на 4-о и 5-о място. Кевин Магнусен записа най-доброто си класиране за сезона - 7-и, а зад него останаха Оскар Пиастри с Макларън, съотборникът на датчанина Нико Хюлкенберг и Пиер Гасли с Алпин.

В генералното класиране Макс Верстапен продължава да води с 362 точки, но неговият аванс пред Ландо Норис продължава да се топи. Великобританецът намали изоставането си на 47 точки. Трети в класирането с пасив от 71 пункта е Шарл Льоклер. Днешният победител Карлос Сайнц е пети в подреждането с актив от 240 точки.

Сезонът във Формула 1 продължава следващата седмица с Гран при на Сао Пауло. Пистата „Интерлагос“ отново ще домакинства на спринтов уикенд, петият от общо шест в рамките на тази година.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
186 секционни комисии са предали изборните си книжа в Бургас
186 секционни комисии са предали изборните си книжа в Бургас
Нормално и спокойно върви приемането на протоколите на СИК-овете в София
Нормално и спокойно върви приемането на протоколите на СИК-овете в София