НОВИНИ

Карлово изпраща 120 военни на мисия в Афганистан

карлово изпраща 120 военнослужещи мисия афганистан
Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
21:18, 01.03.2021
Чете се за: 01:45 мин.
У нас
Слушай новината

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов ще участва в тържествения ритуал по изпращане на 42-ия български военен контингент, определен за участие в мисията на НАТО за подготовка, съветване и подпомагане „Решителна подкрепа” в Афганистан. Церемонията ще се състои на 2 март на площад „Васил Левски” в Карлово.

42-ят контингент е в състав до 120 военнослужещи и със структура Национален елемент, рота за охрана и щабни офицери. По време на мисията военнослужещите ще изпълняват задачи, свързани основно с охраната на част от вътрешния периметър на база „Летище Баграм“, носене на дежурства в базовия оперативен център, както и с изпълнението на функции в щаба на мисията.

Национален командир на 42-ия контингент е полковник Павлин Велков. Той е участвал в международна мисия на Българската армия в Афганистан през 2012 г. Помощник-национален командир на контингента е подполковник Тодор Тодоров от Съвместното командване на силите, а командир на ротата за охрана е майор Милен Проданов от военно формирование 34 840 – Карлово от състава на 61-ва Стрямска механизирана бригада. Това е неговото четвърто участие в международна мисия.

Непосредствената подготовка на контингента започна през декември 2020 г. и се проведе във военно формирование 34840 - Карлово и на Учебен център „Марино поле”. 42-ият контингент беше сертифициран на 25 февруари 2021 г. с оценка „Боеготов“ за изпълнение на задачи в мисията на НАТО в Афганистан.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Турция отвори повечето ресторанти и училища
Турция отвори повечето ресторанти и училища
Руската ваксина "Спутник V" пристигна в Словакия
Руската ваксина "Спутник V" пристигна в Словакия