НОВИНИ

Къщите за гости са предпочитани места за почивка на морето

bnt avatar logo
от БНТ
20:30, 13.07.2020
Чете се за: 01:06 мин.
У нас

Къщите за гости се оказаха предпочитани пред хотелите и за морските ваканции. Тази тенденция се наложи в туристическия сектор по време епидемиологичната обстановка заради кронавируса.

По-голямата част от къщите за гости в община Шабла, които са половината от местата за настаняване там, са резервирани до есента.

За разлика от големите хотели по Северното Черноморие, много от които все още са затворени или работят с малък капацитет, къщите за гости се оказват успешен вариант за почивка по време на пандемия. Този вид туризъм дава препитание на много хора в община Шабла. А предимствата и за домакините, и за туристите никак не са за пренебрегване.

Къщите за гости не зависят от чартърните полети и туроператорите, а летовниците се радват на уединение, красиво море и природа.

Преди няколко години Светлин Янков преобразява двора на прадядо си в Крапец. Днес там има 4-ри къщи за гости, потънали сред зеленина. Място предпочитано и от възрастни, и млади, а и от семейства с деца.

"Сезонът започна със страх и притеснения, но вече всичко е под контрол. И българи и румънци пренебрегнаха страховете си и за поредна година има голям интерес и къщите са резервирани до края на лятото", споделя Янков.

Александър Попов, който работи в сферата на информационните технологии, е избрал да съчетае почивката си с работа от дистанция. "Причината да съм тук не е коронавирусът, защото не мога да отида до Гърция или да подкрепя българския бизнес, аз винаги съм затова да се подкрепи българският бизнес, но когато той се направи качествено, хубаво и адекватно, както е в този случай", обясни Попов.

Този вид туризъм е добре развит в община Шабла.

"Това е и предимството, тъй като в къщите за гости почиват хора, които са организирали почивките си, а не разчитаме на туроператори, самолети", заяви кметът на община Шабла Мариян Жечев.

Според Светлин Янков, радващото е, че има все по-голям интерес към северното крайбрежие.

Очаква се тенденцията по-близо до природата и в по-голяма изолация, каквато предлагат къщите за гости, да се запази и занапред.

Автори: Елена Георгиева и Даниела Цекова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Факелни шествия с искане за промени в Закона за социалните услуги
Факелни шествия с искане за промени в Закона за социалните услуги
Кой може да даде направление за PCR тест?
Кой може да даде направление за PCR тест?