НОВИНИ

"Късно е, либе, за китка" или "Ново начало" - какво се случва в ДПС?

bnt avatar logo
от Екип на "По света и у нас"
12:10, 11.07.2024
Чете се за: 06:22 мин.
У нас
Слушай новината

Продължават трусовете в ДПС. След като снощи почетният председател Ахмед Доган поиска оставката на Делян Пеевски и на още петима души от ръководството на партията, днес парламентарната група изключи още 17 депутати, включително и другия председател Джевдет Чакъров, а малко по-късно и още двама депутати напуснаха групата.

Така движението загуби тежестта на втора политическа сила в парламента и вече е четвърта след ПП-ДБ и "Възраждане".

От тази сутрин всички новини, свързани с Делян Пеевски, са премахнати от сайта на ДПС. По устав Централният съвет на партията може да определи друг да изпълнява функцията "председател", ако титулярът не може, до провеждането на национална конференция.

Днес Пеевски коментира в парламента, че някой иска да разруши ДПС и че не може да повярва на прочетеното в призива на почетния председател.

Напрежението в ДПС взе своя връх с вечерна размяна на писмени позиции между Доган и Пеевски.

Ахмед Доган наруши мълчанието си и се обърна към депесарите с констатацията, че движението преживява сериозна криза, породена от системно неспазване на устава и брутално отношение.

При такава ситуация няма основание за разбирателство с когото и да било, пише още Доган.

Реакцията на Пеевски не закъсня. Час и половина по-късно той заяви, че няма да се откаже.

Ситуацията изисква радикални политически мерки според Доган. Затова поиска 6 оставки.

Делян Пеевски отказа да се съобрази.

От тук нататък пътят е ясен, пише Пеевски.

Сутринта депутатите от партията бяха лаконични.

"Посланието на почетния председател е ясно и категорично - всичко го видяха", коментира Севим Али от ДПС.

Предстои колективните органи на ДПС да се съберат, за да решат бъдещето на движението и неговото управление.

"Голяма част от хората още вчера взеха да се обаждат, споделят призива на почетния ни председател на доктор Ахмед Доган, както и ние споделяме. Това, за което той призовава - да се освободим от страха, да застанем на висотата на нашите отговорности и демократични принципи в партията и стабилността в страната, и в международен план да бъде възстановена", коментира Джевдет Чакъров - председател на ДПС.

"Вчерашната ситуация показва, че тази криза, която беше се появила в ДПС, вече почва да се разрешава. Ако централният съвет вземе решение, че Пеевски не е прав, той и да продължава да упорства, нещата ще бъдат решени. Ако, разбира се, му отнемат възможността да бъде председател на партията - това не е сваляне. Представете си, че може да остане и член на ДПС", коментира Рамадан Аталай, който беше отстранен от групата на ДПС преди седмици.

Тази сутрин от групата на ДПС бяха изключени 17-те депутати, които бяха на среща при почетния председател Ахмед Доган в "Росенец". Сред тях е и председателят на движението Джевдет Чакъров.

Малко по-късно групата напуснаха още двама депутати - Ахмед Вранчев и Димитър Николов.

Така ДПС от втора станаха четвърта парламентарно представена сила.

Председателят Джевдет Чакъров, изключен от парламентарната група, коментира, че актът е нелегитимен. Посочи и че той и колегите му са получавали заплахи.

"Няма как да има друго определение на този акт, на който сме свидетели всички, освен че той не е легитимен, не е съобразен с устава на ДПС.

Подкрепяме изцяло почетния председател Ахмед Доган, че трябва да се върнат демократичните принципи във функционирането на ДПС, да се преодолее страхът. Ще подготвим сериозна позиция след задълбочен анализ и консултация с юристи", посочи Чакъров.

Пеевски отговори с контраобвинения в упражняване на натиск и заяви, че изключените всъщност са се самоизключили.

"Моят прочит е, че определени хора искат да разрушат ДПС. Това, което прочетох, не мога да повярвам, че го прави почетния председател. Винаги съм бил за обединение и продължавам да съм за обединение. Който дели партията, си е за негова сметка.

Изключените 17 депутати, на практика, са се самоизключили като са направили фракция ДПС-17. Няма място за по-силен и по-слаб. Това, което се случва, не е в полза на хората. Едно ще кажа - ново начало! Ще разберете скоро", каза Делян Пеевски.

Какво ще се случи на върха на ДПС предстои да решат колективните органи на партията. Междувременно втора парламентарна сила стана ПП-ДБ и сега коалицията трябва да вземе втория мандат за съставяне на правителство.

По темата работят: Милена Кирова, Николай Минков, Вера Александрова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
САЩ започна подготовката си за Олимпийските игри с успех над Канада
САЩ започна подготовката си за Олимпийските игри с успех над Канада
Болничен лист отложи делото за убийството на Ангел от Пазарджик
Болничен лист отложи делото за убийството на Ангел от Пазарджик