НОВИНИ

Катерачи, алпинисти и екстремни кинематографи от четири страни ще участват във фестивала “Дни на предизвикателствата"

Над 10 премиерни филма, презентации и работилници ще станат част от тридневната програма на традиционния приключенски фестивал в кино "Люмиер".

Катерачи, алпинисти и екстремни кинематографи от четири страни ще участват във фестивала “Дни на предизвикателствата"
Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ
13:08, 28.10.2024
Чете се за: 03:30 мин.
Спорт
Слушай новината

От 3 до 5 декември в кино “Люмиер” ще се състои 19-ото издание на фестивала за приключенско кино, туризъм и активен начин на живот “Дни на предизвикателствата”. За пореден път на прага на зимата среща ще си дадат планинари, атлети, пътешественици, любители на активностите на открито, екстремни спортисти, природозащитници и всички, които са в плен на магията на вечните върхове и големите простори.

Тази година за “Дните” от чужбина ще пристигнат четирима специални гости, белязали развитието на алпинизма, леденото катерене и екстремните ски в световен мащаб.

До немската легенда в скоростното и биг уол катерене и носител на “Златен пикел” 2001 Томас Хубер ще застанат френските оператори, алпинисти и кинопродуценти Бертран Делапиер и Тибо Катлен.

Дамската следа в алпинизма ще бъде представена от австрийката Герлинде Калтенбрунер – първата жена изкачила 14 х 8000 без употреба на кислород и без помощ от носачи.

Погледът навън ще ни дадат и над 10 филмови премиери късометражно и пълнометражно документално кино, покриващи целия спектър на приключенията от Северния ледовит океан до Антарктида и от Боливия през Алпите до Хималаите в HD качество на големия екран в кино “Люмиер”.

В програмата присъстват ленти на канадската компания Sherpas Cinema, на британския перфекционист Алистър Лий, филми проследяващи развитието на леденото и боулдър катерене от 70-те години до днес, слаклайн и малко от духа на Игрите в Париж 2024.

Зрителите ги очаква разтърсващ индийски филм за хималайски ултра маратон, преминаващ през поднебесните превали на Гарвалските Хималаи, а цели две заглавия ще потопят всички в поезията на една от най-романтичните двойки в катеренето Арно Пети и Стефани Боде. В тази пъстра палитра намира място и филм, с който ще бъдат почетени 25-годишните усилия на "За Земята" за почистване на българските планини.

По традиция фестивалът “Дни на предизвикателствата” предоставя сцената на тези, които в днешния ден пишат новата история на приключенията в България. Сред тях се откроява изкачването на Виктор Варошкин в стил Dry tooling в Доломитите и подаденото за вписване в книгата на рекордите “Гинес” прекосяване на Северния ледовит океан с гребната лодка “Неверест от Стефан и Максим Иванови.

В голямата гонитба за рекорди е и преминаването на Ком-Емине за под 72 часа с планинско колело от троянеца Петър Матов. На сцената ще се качат Виктор Иванов, Дилян Христов и Александър Чакрашки, завърнали се от експедиция по маршрути в групата върхове Шивлинг и Багирати II, в Индийските Хималаи.

В рамките на следобедната програма със свободен достъп всички желаещи ще могат да се включат в работилницата на "Академия Първа помощ", за придобиване на безценни знания и умения по оказване на долекарска помощ.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
63-годишен удари двама младежи на пешеходна пътека в Пловдив
63-годишен удари двама младежи на пешеходна пътека в Пловдив
Фен на Крузейро почина след крайпътна засада от привърженици на Палмейрас
Фен на Крузейро почина след крайпътна засада от привърженици на Палмейрас