НОВИНИ

Катрин Маноилова е новото лице на "София - европейска столица на спорта"

bnt avatar logo
от Димитър Русев , Източник: БНР
14:30, 10.03.2021
Чете се за: 01:38 мин.
Зимни
катрин маноилова новото лице софия европейска столица спорта

Националката по шорттрек Катрин Маноилова е новото лице на инициатива "София - европейска столица на спорта" за 2021 година. Новината беше официално обявена от кмета на София Йорданка Фандъкова.

"За мен е чест, че ме избраха и се надявам наистина чрез личния си пример да достигна до повече деца най-вече, до младите хора, нека отново бъдем активни, нека се докоснем до магията на спорта и се върнем към пързалките, към стадионите, към плувните басейни", каза Маноилова.

Тя се завърна преди няколко дни от световното първенство в Дордрехт (Нидерландия), където се представи отлично и завърши на 14-о място на 1500 метра, на 26-о място в спринта на 500 метра и на 17-о място на 1000 метра.

"От две години точно не бях участвала на световно първенство и съм много щастлива, че имах възможност отново да представя България на такъв голям формат. Отделно смятам, че вървим в правилна посока и постепенно се нареждат нещата, и съм много обнадеждена за квалификациите през тази година. Атмосферата беше малко по-различна, но това е нормално. Мобилизирахме се много и се представихме възможно най-достойно", каза състезателката.

"Аз съм свикнала, защото вече няколко години се състезавам срещу големи имена, естествено напрежението е голямо, но именно тук трябва да покажем дух и воля, и си проличава кой е борец и кой не. Надявам се да имаме възможност да тренираме без прекъсвания, защото това е много важно и също така да се качим на лед възможно най-рано, тъй като квалификациите са още октомври месец, а времето ще мине неусетно. Ще работим всеки ден, няма да губим нито секунда и вярвам, че ще успеем", добави Маноилова.

Тя разказа колко строги са били мерките по време на шампионата в Нидерландия заради пандемията от коронавирус.

"Сега мерките бяха още по-строги. Нямахме право да наблюдаваме нито едно бягане, излизахме единствено за нашия старт и изцяло през цялото време бяхме в съблекалнята и в зоната за загряване, а през останалото време бяхме само в хотела. Нямаш право да се срещаш с други хора и като цяло това също оказва голямо влияние и е по-различна самата атмосфера", каза Маноилова.

Тя вярва, че ще успее да премине квалификациите през октомври и да участва на зимната олимпиада в Пекин 2022.

"Шансове винаги има и знаем, че мечтата и целта на всеки един спортист е да участва на зимни олимпийски игри и аз вярвам в себе си, вярвам в моите треньори, вярвам, че ако късметът е на наша страна, ще успеем", добави националката.

Проблемът в момента е липсата на официални състезания.

"Точно това е проблемът. Освен, че последните няколко сезона бяха много трудни за мен лично, тъй като много контузии се случиха, имаше доста препятствия и в момента, когато набрах малко скорост няма състезания, който да ми донесат нужния опит, но ще се справим с обстоятелствата и ще дадем най-доброто в този момент, когато сме там на леда", коментира още Маноилова.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Русия забави Туитър заради спорно съдържание
Русия забави Туитър заради спорно съдържание
Григор Димитров ще участва на "Мастърса" в Маями с Кеи Нишикори
Григор Димитров ще участва на "Мастърса" в Маями с Кеи Нишикори