НОВИНИ

Казус преди изборите: РИК-Варна отказа да изпълни указание на ЦИК

Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Нора Бочева
17:35, 24.10.2024 (обновена)
Чете се за: 03:55 мин.
Политика
Слушай новината

По-малко от три дни до вота на 27 октомври. Заплетен казус в два района на Варна. Освен предсрочни парламентарни избори там ще има и балотаж за избор на районни кметове. Балотаж на частичните местни избори от миналата неделя ще се проведе и в плевенското село Коиловци и пловдивското Войнягово. ЦИК изпрати указания за двата вота да има различни секционни комисии и да се провеждат в различни помещения. От Районната избирателна комисия във Варна влязоха в спор с ЦИК

Изборният ден във Варна приключи, активността и в двата района е около 11%

Според председателя на Районната и на Общинската избирателна комисия във Варна – Велин Жеков, няма правно основание да се искат две различни секционни комисии за парламентарния вот и за балотажа.

"Секциите са назначени от Районната избирателна комисия и от Общинската избирателна комисия, така че в едно помещение ще има една. Само една? Една", каза председателят на РИК и ОИК - Варна Велин Жеков.

От Централната избирателна комисия обаче заявиха, че това не са избори 2 в 1, тъй като не са насрочени на една и съща дата.

"Националните избори са различни и те се произвеждат от Секционна избирателна комисия, назначена от Районната избирателна комисия. Изборният кодекс не предвижда възможност една и съща секционна избирателна комисия да произведе и двата вида избори", обясни заместник-председателят на ЦИК Росица Матева.

По препоръка на ЦИК, комисиите за двата вота трябва да са в различни помещения.

"Могат да са в различни сгради. Нашата препоръка беше, за да бъда улеснен избирателят, секционните комисии за частичните избори и за националните избори да бъдат в съседни помещения, или да бъдат разположени на различни етажи", коментира още Росица Матева.

От варненски училища заявиха, че няма проблем с осигуряването на допълнителни стаи.

"Проблем с броя на помещенията при нас няма, но не разбирам проблема, след като сме правили избори 4 в 1, сега защо да няма 2 в 1? Не знам. Това вероятно е въпрос на изборно законодателство", каза Мария Нестерова, която е директор на СУ “Найден Геров” - Варна.

Гласуването на различни места, обаче, ще затрудни избирателите, смята Велин Жеков.

"И вече оттам може по-скоро да възникне въпрос дали е защитено конституционното право на гласоподавателя да подаде своя глас", коментира председателят на РИК и ОИК - Варна Велин Жеков.

Според Росица Матева, ЦИК дава само методически указания, а отговорността за провеждането на частичните местни избори е на Общинската избирателна комисия. А нарушаването на изборния кодекс може да опорочи вота.

"Според нас е предпоставка да се обжалва", обясни още Росица Матева.

Подобен казус като във Варна има и в селата Войнягово и Коиловци. Там председателите на Общинските избирателни комисии са спазили указанията на ЦИК и са осигурили две секционни избирателни комисии в две отделни помещения.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шарапова и легендарните братя Брайън влизат в "Залата на славата"
Шарапова и легендарните братя Брайън влизат в "Залата на славата"
Мартин Кушев след успеха над Локомотив Сф: Заслужено взехме трите точки
Мартин Кушев след успеха над Локомотив Сф: Заслужено взехме трите точки