НОВИНИ

Кенийката Беатрис Чебет е новата олимпийска шампионка на 5000 метра при жените

Кенийката Беатрис Чебет е новата олимпийска шампионка на 5000 метра при жените
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ
23:35, 05.08.2024
Чете се за: 03:10 мин.
Спорт
Слушай новината

Кенийката Беатрис Чебет е новата олимпийска шампионка в бягането на 5000 метра при жените. На трасето на Стад дьо Франс в Париж тя завърши първа с време 14:28.56 минути. Чебет детронира олимпийската шампионка от Токио Сифан Хасан (Нидерландия), която завърши с време 14:30.61 минути или лично постижение за годината. Третото място и бронзовия медал са за италианката Надя Батоклети. Блондинката от Тренто постави национален рекорд на страната си с 14:31.64 минути. Реално второто място беше за друга кенийка – Фейт Кипеогон с 14:29.60, която обаче беше дисквалифицирана.

Топ 6 допълниха още три африканки, които обаче не успяха да се доберат до медалите. Първа под призовата тройка остана Маргарет Кипкембой от Кения, следвана от две етиопки – Еджгайеху Тайе и Медина Ейса.

На предишната Олимпиада Хасан спечели титлата с 14:36.79 минути след изключително силен финален спринт пред Хелън Обири от Кения и Гудаф Цегай от Етиопия. Цегай участва и тази година на финала, но завърши на 8-о място.

Чебет нанесе унищожителен удар в последния участък, за да изпревари сънародничката си Фейт Кипиегон до линията с победно време от 14 минути, 28.56 секунди. Драмата обаче се разигра две обиколки преди края. Тогава етиопката Гудаф Цегай се измъкна от Фейт Кипиегон, но влезе в контакт, като дори двете си размениха удари с лакти. Те се развикаха една на друга и Кипиегон направи жест на Цегай, че не приема поведението й.

Кипиегон една обиколка преди края мина покрай Цегай и се удари в нея, докато етиопката направи гримаса и изкриви лицето си. Другата кенийка Беатрис Чебет, световната шампионка на крос-кънтри за 2023 г. и 2024 г. и сребърна медалистка от световното първенство по лека атлетика в Будапеща през 2023 г., поведе с по-малко от 200 м преди края.

Сифан Хасан от Нидерландия реши да заложи всичко в последните метри. В началото тя дори не беше в средата на групата. Нейният спринт беше добър, но не чак за победа, когато се изправи срещу Кипиегон и Чебет на последните 200 метра. И остана на 3-о място. Последва обаче преразглеждане, както и дисквалификация на Кипиегон, осигурило сребърен медал за нидерландската бегачка.

Крайно класиране – лека атлетика, 5000 м (жени):
1. Беатрис Чебет (Кения) - 14:28.56 минути
2. Сифан Хасан (Нидерландия) - 14:30.61
3. Надя Батоклети (Италия) - 14:31.64

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Арманд Дуплантис е олимпийски шампион в овчарския скок при мъжете с нов световен рекорд
Арманд Дуплантис е олимпийски шампион в овчарския скок при мъжете с нов световен рекорд