НОВИНИ

КЕВР: 10,16% е средното намаление на топлинната енергия за изминалия сезон

кевр 1016 средното намаление топлинната енергия изминалия сезон
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
17:42, 18.06.2020
Чете се за: 00:46 мин.
У нас

След решенията на КЕВР цената на природния газ за целия период от 5 август 2019 г. до 31 март 2020 г. е намалена средно с 24 %. В резултат на това за същия период средната цена на топлинната енергия за клиентите на топлофикационните дружества е с 10,16 % по-ниска, като най-голямо е намалението за потребителите на "Топлофикация София", съобщиха от КЕВР.

За другите най-големи топлофикационни дружества в страната понижението е между 5,76% и 4,06%. Тези данни бяха изнесени в презентация на КЕВР на заседание на парламентарната Комисия по енергетика, на което бяха изслушани ръководството и представители на енергийния регулатор, министерството на енергетиката и "Булгаргаз" ЕАД във връзка с намалението на цените на природния газ, възстановяване на надвзетите суми на потребителите и присъединяването на клиенти към газоразпределителните мрежи.

В презентацията бяха посочени данни за сумите, възстановени от "Булгаргаз" на топлофикационните дружества, ползващи природен газ като основен енергиен източник.

Като най-голям потребител на природен газ в страната, най-голяма по размер сума е възстановена на "Топлофикация София" ЕАД - 59,495 млн. лв. От нея в сметките на потребителите за топлинна енергия ще бъдат възстановени 30,6 млн. лв., а останалите суми покриват вноската във Фонда "Сигурност на електроенергийната система", ДДС, лихви, неустойки и др. плащания.

На "ЕВН България Топлофикация" ЕАД възстановената сума е 5,404 млн. лв. , на "Топлофикация Плевен" 5,132 млн. лв., на "Топлофикация Бургас" ЕАД – 1,841 млн. лв., на "Топлофикация Враца" ЕАД – 1,069 млн. лв.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ути Бъчваров е с COVID-19
Ути Бъчваров е с COVID-19
Президентът призова за финансова самостоятелност на общините
Президентът призова за финансова самостоятелност на общините