НОВИНИ

Парното поевтинява с едва 10% със задна дата

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
14:40, 10.06.2020
Чете се за: 01:18 мин.
У нас

Комисията за енергийно и водно регулиране е преизчислила цените на парното за изминалия отоплителен сезон, съобщиха от ведомството.

Средното намаление е 10,16% и ще важи до 1 април тази година. Намалението се налага след като държавната "Булгаргаз" постигна ново споразумение с руската "Газпром експорт" за формулата, по която се изчислява цената на природния газ. Така със задна дата е определена нова, по-ниска цена на синьото гориво от август миналата година. От април тази година, новата формула е в сила.

От "Газпром" ще върнат надвзетите пари от "Булгаргаз". От своя страна компанията ще ги върне и на потребителите й. Основните консуматори на газ у нас са именно топлофикации. Цената на природния газ формира 70% от цената на топлинната енергия и топлата вода. Сумата, която Русия е обещала да върне е близо 150 млн. лева, съобщиха от енергийното министерство.

Според първоначалната прогноза на Министерството на енергетиката заради връщането на парите, природният газ у нас трябваше да поевтинее с над 40%, парното с над 30 на сто. Оказа се, че сметката не е съвсем точна.

От енергийния регулатор са изчислили, че за цялата година най-голямо ще бъде намалението на парното в София - 11,16%, а във Варна няма да има такова.

Намаление на цените на парното от 1 юли 2019 г.

  • София 11,16%
  • Пловдив 5,76%
  • Плевен 4,06%
  • Бургас 4,39%
  • Варна 0,00%
  • Враца 5,49%
  • Разград 7,71%
  • Русе 0,13%
  • Перник 0,58%

източник: КЕВР

Общата сума, която държавната "Булгаргаз" ще възстанови на топлофикационни дружества възлиза на 75,9 млн. лева. Най-голяма част от сумата ще бъде върната на "Топлофикация-София" - 59,4 млн. лева. Едва 2000 лева обратно ще получи варненската топлофикация.

Според изчисленията на експерти при подобно намаление, не всички потребители на топлинна енергия ще получат обратно надвзети суми.

Зависи какво ще покаже потреблението им на топлинна енергия през зимния сезон. В случай, че те имат да внасят пари в Топлофикация е малко вероятно да получат обратно средства. При тези, които обаче са надвзети сметки ще има по-голямо връщане на пари. Изчисленията предстои да бъдат направени от топлинните счетоводители, които вече извършват годишното отчитане.

Топлофикациите разполагат със срок от 30 дни, за да преизчислят сметките след като получат и данните от топлинните счетоводители. Тоест корекцията се очаква в сметките за парно и топла вода през август.

Предстои от юли да бъде обявена и нова по-висока в сравнение със сега действащата цена на парното, която ще важи за целия следващ отоплителен сезон.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България прави значителни стъпки към чакалнята на еврозоната, според доклада на ЕЦБ
България прави значителни стъпки към чакалнята на еврозоната, според доклада на ЕЦБ
Арестуваха "Монката", син на дилър от 90-те. Открита е много дрога
Арестуваха "Монката", син на дилър от 90-те. Открита е много дрога