НОВИНИ

КЕВР глоби АЕЦ "Козлодуй" с 604 000 лева заради злоупотреба

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
14:33, 22.04.2024
Чете се за: 01:20 мин.
У нас
завърши плановият годишен ремонт шести енергоблок аец козлодуй
Слушай новината

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) глоби АЕЦ "Козлодуй" с над 604 хиляди лева, защото е злоупотребявала на пазара на електроенергия. Дружеството е използвало вътрешна информация за изгода. Санкцията не е окончателна и подлежи на обжалване.

"Дружеството е санкционирано заради сключени сделки на 31.10.2021 г. и на 1.11.2021 г. в нарушение на забраната, установена в чл. 3 от Регламента на Европейския парламент и на Съвета относно интегритета и прозрачността на пазара за търговия на едро с енергия (REMIT). Това е първата санкция, наложена от регулатора, за нарушение на чл. 3 на Регламента", обясняват от КЕВР.

По време на нарушенията изпълнителен директор на централата е Наско Михов, който заема този пост до 29 август 2022 година. Назначен е на поста на 20 ноември 2018 година. През 2022 година Антикорупционната комисия проверяваше ръководството на АЕЦ "Козлодуй" заради съмнения в конфликт на интереси. Година по-късно комисията се произнесе, че няма нарушение.

Комисията продължава да следи енергийния пазар за нередности.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българските джудисти заеха второ място в класирането по медали на Европейската купа по джудо за юноши и девойки в Сараево
Българските джудисти заеха второ място в класирането по медали на Европейската купа по джудо за юноши и девойки в Сараево
Донесено от ледник
Донесено от ледник