НОВИНИ

КЕВР: Няма да има промяна в цените на парното и тока

кевр типов договор небитови потребители купуват продават ток
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
13:56, 24.02.2021
Чете се за: 02:15 мин.
У нас
Слушай новината

Цените на топлинната енергия няма да се увеличат и ще останат непроменени през последния месец на зимния отоплителен сезон, заяви председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов по време на открито заседание на регулатора във връзка със заявлението на "Булгаргаз" ЕАД за цена на природния газ за месец март.

„Булгаргаз“ предлага цената на природния газ от 1 март 2021 г. да бъде в размер на 28,64 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС).

Изпълнителният директор на дружеството Николай Павлов заяви, че цените за българските потребители през м. март 2021 г. ще бъдат с 15-16 на сто по-ниски от нивата на газовите хъбове в Западна Европа, тъй като общественият доставчик ще предлага количества от добив на природен газ от хранилището в Чирен, количества по договора за доставки с ООО "Газпром экспорт" и по договора с азербайджанска компания.

По прогнози на дружеството за м.април 2021 г., предложената цена на природния газ за българския пазар ще бъде повлияна от нарасналите цени на петрола, но въпреки това тя ще остане конкурентна по отношение на цените на европейските газови пазари.

„Изнесената обстойна информация от ръководителя на „Булгаргаз“ ЕАД за очакваната цена на природния газ за март 2021 г. сочи ясно, че няма риск за увеличение на цените на топлинната енергия за българските потребители и те ще останат непроменени през последния месец на зимния отоплителен сезон“, подчерта на откритото заседание председателят на КЕВР доц. Иван Иванов.

Решението за утвърждаване на цена за месец март 2021 г., по която „Булгаргаз“ ЕАД ще продава природен газ на крайните снабдители и на лицата, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия, Комисията ще вземе на закрито заседание на 1 март.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЦСКА приключва селекцията с дефанзивен халф
ЦСКА приключва селекцията с дефанзивен халф
ЦСКА подписва с юноша на ПСВ
ЦСКА подписва с юноша на ПСВ