НОВИНИ

Киберексперт за дийпфейк видеата: Технологиите стават все по-достъпни за обикновените потребители

За какво да внимаваме?

bnt avatar logo
от БНТ
08:46, 17.01.2024
Чете се за: 02:37 мин.
У нас
Слушай новината

Технологиите, които се използват за дийпфейк съдържание, стават все по-лесни и достъпни за обикновените потребители, а и възможностите на изкуствения интелект нарастват експоненциално. Това коментира в "Денят започва" киберекспертът Борис Гончаров.

По думите му тенденцията се задълбочава с всеки изминал месец в глобален план. Не повече от час-два са необходими за създаването на двеминутно фалшиво видео.

Дийпфейк е технология, която използва видео на определена личност, която има "донор" - човекът, който се опитва да я имитира.

"Лицето на "донора" е напаснато спрямо другото лице и това води до съвсем реалистично предаване на мимиката, на изображението и дава възможност този човек да се имперсонира много реалистично. Има сериозна тенденция тези видеа да се изпълняват в реално време, а не да бъдат записани предварително.

Първото нещо, което хората трябва да погледнат, когато попаднат на съмнителен видеоклип, е източникът - най-вече линка. По думите на Гончаров сме близо до това подобни фалшиви видеа да могат да се генерират само от текст.

В предаването се включи и бившият директор на "Пирогов" д-р Спас Спасков, тъй като негово интервю в сутрешния блок на БНТ също беше фалшифицирано с цел продажба на "лекарство"

"Беше пуснат такъв запис от предаването, но със сменен текст. Начинът на представянето беше фалшив - представяха ме като хирург, който дава съвети за ставни заболявания, нещо, което не съвпада с моята специалност", каза Спасков, който е рентгенолог.

Това се прави с цяла поредица от популярни лекари. Съществено е да се познава човекът и дали би направил такава реклама - аз не рекламирам, заяви д-р Спасков.

"Обадиха ми се приятели, които бяха разбрали за фалшивата новина и по-скоро го коментирахме като шега, но досега не ми се е обаждал някой, който да е повярвал".

Вижте разговора във видеото

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Втородивизионният Бристол Сити отстрани елитния Уест Хем от Купата на Англия
Втородивизионният Бристол Сити отстрани елитния Уест Хем от Купата на Англия
Ботев Враца ще играе контрола с Цървена звезда в Кипър
Ботев Враца ще играе контрола с Цървена звезда в Кипър