НОВИНИ

Ваня Григорова: Натоварването на работещите в градския транспорт е причината за вчерашния инцидент с автобуса

От сектора излизат на протест с искане за 30% по-високи заплати, заложени пари в бюджета няма

bnt avatar logo
от БНТ
08:12, 17.01.2024
Чете се за: 02:32 мин.
У нас
Слушай новината

Ваня Григорова и Андрей Зографски, общински съветници в СОС, коментираха темата за протеста, който предвиждат от Столичния градски транспорт в "Денят започва".

"На първо място - сега и веднага, трябва да говорим за увеличение на заплатите на работещите в градския транспорт", категорична беше Ваня Григорова - общ.съветник от "БСП за България".

От СОС са провели множество срещи със служителите в градския транспорт през изминалата седмица, и са наясно с техните изисквания. На първо място посочиха лошите условия на труд, както и необходимостта от увеличение на заплатите в сектора с 30%.

"30% са 120 млн. лева, които за съжаление държавата не ги отпусна. Не знам как биха могли да бъдат намерени в бюджета за тази година", коментира Андрей Зографски - общ.съветник от ПП-ДБ (Спаси София).

Андрей Зографски обясни, че от общинския съвет предлагат всеобхватна програма, която да се фокусира не само върху заплатите, но и върху условията на труд.

Ваня Григорова контрира като напомни изказване на Андрей Зографски, според който "милионите, хвърлени за заплати са хвърлени на вятъра".

"Трябва да си спомним какво се случи снощи - инцидент, отново в градския транспорт и това е следствие на натоварването на работещите в градския транспорт", каза Ваня Григорова.

"Абсолютно сме съгласни. Незаконно натоварени са в нарушение на кодекса на труда, но въпреки това в този конкретен случай, точно тази катастрофа, шофьорът е започнал наряда два часа преди катастрофата т.е. не може да се прави от един случай генерално заключение" отговори Андрей Зографски.

"Ние не можем да неглижираме заплащането и да обясняваме, че заплатите им са високи, защото полагат извънреден труд против разпоредбите на Кодекса на труда", категорична е Ваня Григорова.

Вижте целия разговор във видеото

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протест в защита на "Альоша" пред общината в Пловдив
Протест в защита на "Альоша" пред общината в Пловдив
Александър Везенков изравни най-резултатното си постижение с екипа на Сакраменто Кингс при загубата от Финикс Сънс
Александър Везенков изравни най-резултатното си постижение с екипа на Сакраменто Кингс при загубата от Финикс Сънс