НОВИНИ

Киев отрече да е замесен в убийството на Даря Дугина

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
15:30, 21.08.2022 (обновена)
Чете се за: 04:32 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Дръзко покушение в Подмосковието. Взривиха в движение колата на идеолога на съвременния руски империализъм и политиката на Путин - Александър Дугин. Смята се, че именно неговите тези са повлияли за анексирането на Крим от Русия през 2014 г. и за инвазията в Украйна преди половин година. Взривеният автомобил е управляван от дъщерята на Дугин, която е загинала на място. Според руските власти престъплението е поръчково и планирано. Разследването трябва да даде отговор на въпроса дали мишена е бил самият Дугин. Руски официални лица допуснаха, че зад атентата стои Киев. Украйна категорично отрече обвиненията.

Автомобилът, който Даря Дугина шофира, се взривява около 21.00 часа местно време, в събота. Към момента е известно, че експлозивът е бил монтиран под седалката на водача. Даря загива на място. Колата всъщност е на баща ѝ - Александър Дугин, един от основните идеолози на концепцията за "руски свят" и неоевразийството, смятан за много близък до президента Владимир Путин и за архитект на присъединяването на Крим през 2014 година. Баща и дъщеря трябвало е да пътуват заедно, но в последния момент Александър Дугин сменя решението си. Огледите на мястото на инцидента продължиха и днес - останките от колата са транспортирани до специализиран паркинг, иззети са записите от видеорегистратор. В Следствения комитет е заведено дело за "убийство, извършено по обществено опасен начин". В Москва поискаха възмездие и "заличаване на Украйна". Появиха се намеци, че зад взрива стои Киев.

"Ако се потвърди украинска следа - такава версия озвучи лидерът на Донецката народна република Денис Пушилин, и тя трябва да се провери от компетентните органи - тогава следва да се говори за политика на държавен тероризъм, извършван от киевския режим. За последните години се натрупаха предостатъчно факти в тази посока - от политически призив към насилие до организиране и участие на държавните структури на Украйна в престъпления", заяви Мария Захарова, говорител на МВнР на Русия.

Украйна няма нищо общо със случилото с Даря Дугина, каза Михайло Подоляк, съветник на ръководителя на кабинета на президента. Ние не сме престъпна държава, каквато е Руската федерация, и още по-малко терористична държава", каза Подоляк. Според него смъртта на 30-годишната жена е доказателство за борба за власт и влияние на различни групи в Русия. Даря Дугина е възпитаник на Философския факултет на Московския държавен университет, журналист, работи и за т.нар. Международно евразийско движение, основано от Александър Дугин.

"Тя е много политически активна, на 30, сред водещите членове на неонацистката партия на Дугин. Постоянно е по медиите - крайнодесните медии в Русия. Води собствен Телеграм канал, който е много популярен сред местните националисти и винаги посланията ѝ са свързани с омраза. Призовава за геноцид спрямо украинците, нарича ги подхора, призова за публична екзекуция на украински военнопленници", заяви Сергей Сумленний, политически анализатор.

Дугина застана изцяло зад руското нахлуване в Украйна и го подкрепяше в изявите си. По-рано тази година тя беше санкционирана от властите на САЩ и Обединеното кралство, които я обвиниха, че е допринесла за онлайн дезинформацията във връзка с инвазията на Русия в Украйна. През май Дугина описа войната като "сблъсък на цивилизации" в едно свое интервю и изрази гордост от факта, че и тя и баща ѝ са били санкционирани от Запада.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Две шести места за България на финалите при младежите на Европейското по спортна гимнастика в Мюнхен
Две шести места за България на финалите при младежите на Европейското по спортна гимнастика в Мюнхен
ЦСКА пусна билетите за ЦСКА 1948 и обяви: ЦСКА е само един
ЦСКА пусна билетите за ЦСКА 1948 и обяви: ЦСКА е само един