Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

"Кинтекс" внесе иск за 100 000 лв. срещу бившия директор

от БНТ
14:12, 01.08.2022
Чете се за: 03:05 мин.
У нас
кинтекс увери корнелия нинова работи договори украйна русия
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

„Кинтекс“ ЕАД внесе нов иск срещу бившия директор на дружеството Александър Михайлов на стойност 100 000 лв. Той е заради претърпени неимуществени вреди от увреждане на търговската репутация и доброто име на фирмата.

От „Кинтекс“ пишат до съда, че Александър Михайлов многократно е правил изявления с неверни и клеветнически твърдения и е разгласявал конфиденциална информация като така е създал недоверие в партньорите на дружеството и е уронил изграждания му с години авторитет. С публичните си изяви между април и юли тази година бившият директор е поставил на сериозно изпитание репутацията на „Кинтекс“, пише още в исковата молба до съда.

В нея са посочени и някои от твърденията на Михайлов, заради които „Кинтeкс“ иска обезщетение. Сред тях са изявлението, че е освободен от дружеството след като е прекратил договор между „Кинтекс“ и офшорно дружество, което получавало възнаграждения от около 10 000 000 лв., както и твърдението, че е уволнен въпреки сключването на рекорден договор за 40 млн. евро.

От държавната фирма искат обезщетение и заради изнасянето на търговска и конфиденциална информация като търговски документи и др. от страна на Михайлов пред външни лица.

От „Кинтекс“ настояват съдът да поиска от редица медии информация по делото, както и то да се гледа при закрити врата заради документи с търговска тайна и друга конфиденциална информация.

Срещу Михайлов вече има внесен един осъдителен иск и един сигнал до прокуратурата.

Осъдителният иск е на стойност 920 721.12 лв. Той бе внесен преди по-малко от две седмици от „Кинтекс“ и е за причинени вреди от дейността на Александър Михайлов като член на Съвета на директорите и изпълнителен директор. Михайлов е заплатил огромна сума два пъти за една и съща дейност.

Още през юни ръководството на Държавната консолидационна компания сезира прокуратурата за щетите, причинени на „Кинтекс“ от уволнения директор. Тогава новото ръководство на дружеството направи ревизия на всички договори, сключени от него.

Установено бе, че без решение на Съвета на директорите и без разрешение от ДКК, Михайлов е сключил договор и е изплатил сумата на посредник за услуга, за която фирмата вече е имала абсолютно същия сключен договор.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Спартак Варна обяви привличането на нов играч
Спартак Варна обяви привличането на нов играч
КНСБ: До седмица хлябът ще върне старата си цена
КНСБ: До седмица хлябът ще върне старата си цена