НОВИНИ

Кирил Петков: Наблюдаваме координация на проруските сили в България

кирил петков наблюдаваме координация проруските сили българия
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ
14:27, 26.05.2023 (обновена)
5147
Чете се за: 04:15 мин.
У нас
Слушай новината

Днес се потвърдиха нещата, за които вчера ви предупредихме. Явно възможността да се сформира редовно правителство, което да реформира службите и да вкара България в Шенген, е главната причина за днешната атака. Това заяви на брифинг в парламента съпредседателят на "Продължаваме Промяната" Кирил Петков.

По думите му, от сутринта се наблюдава, че има координация на проруските сили в България, включително от страна на "Възраждане" и на БСП.

"Важен факт е, че шефът на ДАНС е осигурил охрана на редовен депутат снощи в 22:00 часа. ДАНС никога не охранява отделни лица, защото няма такива правомощия. ДАНС охранява само стратегически обекти. Стана ли за ДАНС Радостин Василев стратегически обект? Президентът знае ли за тези среднощни разговори между шефа на ДАНС и този депутат? Възможно ли е в този разговор някой да е спрял пускането на всички записи, които бяха подготвени?", попита Кирил Петков.

Той подчерта още, че националната сигурност е българска отговорност и важна част от българския суверенитет. Никоя друга държава не може да ни влияе какъв извод ще направим при бъдещите реформи.

"Всеки кандидат, който ще предложим за бъдещите назначения в службите, ще държим да има чисто минало, да не е бил част от престъпна група в България или Европа, както и да не е бил агент на вражеска държава или на Държавна сигурност. Не сме съгласували с никое посолство предложението за нито една от службите до този момент, но при крайните назначения, както и като част от законовите процедури, ще информираме партньорските служби в рамките на задълженията ни като членове на ЕС и НАТО", обясни Петков.

Според него, никой не може да повлияе на нашето силно желание да реформираме службите и за съставянето на редовно правителство, което да освободи ръководството на българските служби от дългогодишни зависимости. Той попита и защо президентът продължава да бави връчването на втория мандат и дали това е синхронизирано с днешната пресконференция.

Кирил Петков призова всеки буден гражданин да изслуша изцяло заседанието на Националния съвет на ПП и да се увери, че всички членове на партията в каква тежка ситуация е поставена страната и че не са се отказали да помогнат на България и да бъде нормална европейска държава със справедлив съд, прокуратура, равноправен член на Шенген и еврозоната, независимо дали след постигането на тези цели ще управляват или не.

Днес Радостин Василев обяви, че напуска ПГ на ПП-ДБ, защото не е съгласен на правителство с ГЕРБ. Той пусна запис, за който твърди, че е от онлайн излъчването на Националния съвет на "Продължаваме промяната" миналата неделя. В него човек, за когото Василев твърди, че е Кирил Петков, обяснява, че ще изперат Бойко Борисов. Че правителството се синхронизира с посолствата, че председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен е казала, че ще се заобиколят правилата за еврозоната. Също така - докато Бойко Борисов се страхува от Гешев ще има правителство.

Снощи от ПП-ДБ обявиха, че Василев се готви да пусне изфабрикувани записи на разговори с депутати от коалицията като според съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков зад това стоят службите, "дълбоката държава", с цел провал на бъдещо правителство.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Слави Трифонов: Записът на Радостин Василев показва цялата гнила същност - и неговата, и на хората, които е записал
Слави Трифонов: Записът на Радостин Василев показва цялата гнила същност - и неговата, и на хората, които е записал
Светлана Каменова ликува с титлата на турнира по бокс "Феликс Щам" в Полша
Светлана Каменова ликува с титлата на турнира по бокс "Феликс Щам" в Полша