НОВИНИ

Кирил Петков отхвърли обвиненията, че решението за изгонването на 70-те дипломати е еднолично

bnt avatar logo
от БНТ
20:55, 29.06.2022 (обновена)
Чете се за: 02:50 мин.
У нас
кирил петков отхвърли обвиненията решението изгонването дипломати еднолично
Слушай новината

Премиерът в оставка Кирил Петков и шефовете на ДАНС, военното разузнаване и ДАР бяха изслушани тази вечер на закрито заседание на парламента във връзка с експулсирането на 70-те руски дипломати.

Кирил Петков спешно отиде в Народното събрание, защото депутатите поискаха да го изслушат с какви мотиви е взел решение за експулсирането на дипломатите. Преди закритото заседание премиерът в оставка обясни, че той не е решавал самостоятелно.

Кирил Петков, министър-председател в оставка: "Две неща излязоха - първо, че това е дълъг процес, второто, че доста служби са били включени в тази задача. И третото нещо, което е факт, е, че в момента ние не сме в нормална ситуация, знаете войната в Украйна предизвика нова ситуация в целия ЕС, особено откакто Русия беше обявила България за вражеска държава, но другото, което също стана ясно - всички се фокусираха върху 70-те човека, които си тръгват, но реално руското посолство продължава да има над 40 служители, които са всъщност голяма бройка, в сравнение с много от европейските държави".

"Това изслушване за пореден път показа в какъв хаос е държавността. Изобщо не стана ясно кой взема решенията в МС, в Съвета по сигурността. Кирил Петков се опитва да се скрие зад служители на Външно министерство, зад някакви доклади", заяви Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС.

"Стана ясно, че това е обсъждано в различни институции, т.е. изобщо не става дума за някакво еднолично решение, което е взето ей така. Стана ясно, че тази информация е изпратена на Външно министерство. В крайна сметка Външно министерство е институцията, която съгласно нормалната дипломатическа практика е взела това решение. Т.е. аз лично видях една добре свършена работа", заяви Христо Иванов, съпредседател на "Демократична България".

"Абсолютно нищо конкретно не чух, нищо конкретно. Като казвам нищо, имам предвид точно това. Това е просто един пълен фарс, отново за пореден път американски слугинаж", заяви Костадин Костадинов, лидер на "Възраждане".

По темата работят: Иво Никодимов, Николай Минков

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Антъни Джошуа: Няма да допусна същата грешка два пъти
Антъни Джошуа: Няма да допусна същата грешка два пъти
Божидар Божанов: Има риск да отидем на нови избори, които да не произведат нищо различно
Божидар Божанов: Има риск да отидем на нови избори, които да не произведат нищо различно