НОВИНИ

Кирил Петков пред БНТ: "Продължаваме Промяната" е готова да инициира проверки на кода за машините

Александър Марков
от Александър Марков
11:48, 27.11.2022 (обновена)
Чете се за: 03:22 мин.
У нас
Слушай новината

Кирил Петков обяви пред БНТ, че "Продължаваме Промяната" е готова да инициира проверки на кода за машините за гласуване. Той посочи, че при дебатите в Народното събрание е предложил на БСП да получат кода от Централната избирателна комисия за проверка на машините.

"Вчера слушах и на Борисов комедийното шоу. Той каза, че съм имал някаква флашка в джоба и съм искал да я продам. Истината е, че ако имаше такава магическа флашка едва ли ГЕРБ щеше да е първа политическа сила с 25%. Истината е, че в момента ГЕРБ, ДПС и БСП искат да върнат хартиената бюлетина и искат да дискредитират алтернативата", заяви пред БНТ Кирил Петков.

Борисов за спора с кодовете за машините: Ако прокуратурата слуша - това е търговия с власт

Вижте цялото интервю на Александър Марков с Кирил Петков.

"Това, което повторих и от трибуната, че всъщност ние сме готови да работим с тях. Каквито искат проверки да направят на кодовете на машините, да се извикат външни одитори, IT фирми, всичко, каквото трябва да се случи, за да се върне доверието 100% на БСП в машините и да не отиваме назад към хартиените бюлетини", допълни Петков.

По думите му, ако има нечестни избори, ако има кражба и подмяна на вота, след това се отива към кражба на данъците.

"Първата гаранция е дали този мандат ще отхвърли идеята за злоупотреби по време на следващите избори. Защото няма как да искате да върнете хартиената бюлетина, злоупотребите в изборния процес, и да кажете - готови сме да работим с правителство на малцинството, което се бори срещу корупцията. За първия мандат сме си дали ясно мнението, за втория сме готови да си поемем политическата отговорност при тези гаранции, които трябва да се дадат от другите политически сили", коментира още Кирил Петков.

Той подчерта, че връщането на хартиената бюлетина е огромна червена линия.

"На господин Свиленски аз му дадох шанс да се поправи. Проблемът беше, че ние имахме между първото и второто му изказване разговор, той знае много добре, но той реши да направи опорката, затова казах, че ще заведа иск. Реално БСП, ако реши, че ще въведе допълнителни одити на кодовете, ще направи техническо обезпечение, за да са сигурни, ние ще ги подкрепим изцяло", каза още Кирил Петков.

Исканите промени в Изборния кодекс белязаха политическите дебати и скандали през седмицата.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ким Чен Ун иска Северна Корея да е най-голямата ядрена сила
Ким Чен Ун иска Северна Корея да е най-голямата ядрена сила
Изпочупени автомобили и задържани след масовия бой на агитки в Перник
Изпочупени автомобили и задържани след масовия бой на агитки в Перник