НОВИНИ

Кодовете на машините скараха ПП и БСП, Петков ще заведе дело срещу Свиленски

bnt avatar logo
от БНТ
13:35, 26.11.2022 (обновена)
Чете се за: 03:17 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

15 часа продължи вчерашното парламентарно заседание, посветено на дебатите за промените в Изборния кодекс. Георги Свиленски от БСП обвини "Продължаваме Промяната", че са им предложили да оттеглят законопроекта за връщане на хартията и в замяна щели да им дадат кодовете за машините. Кирил Петков заяви, че това е лъжа и ще заведе дело за това твърдение срещу Свиленски.

"Защо няма да го оттеглим? Защото откраднахте изборите. Затова БСП няма да оттегли закона. Защото вашият съпредседател и бивш премиер дойде и каза "Оттеглете закона и ще ви дам кодовете". Кой е той, че ще държи кодовете на машините? Това, че стоим и мълчим не значи, че не можем да говорим", заяви Георги Свиленски от БСП.

"Моля да се поправите и да оттеглите вашите твърдения. Единственото, което ви казах е, че ние сме готови и пак го заявявам да подкрепим всякакви предложения за одитиране на кода на машините", каза Кирил Петков от "Продължаваме Промяната".

"Нали знаете кой настъпва само два пъти мотиката по един и същи начин. Защо го правите? Защо искате да повторя това, което казах преди половин час?", отговори Георги Свиленски.

"Следващата седмица ще подам дело, иск срещу вас, както подадох и за г-н Борисов", обяви Кирил Петков.

Това провокира лидера на "Има такъв народ" Слави Трифонов да излезе с остра позиция във Фейсбук. Според Трифонов "това изглежда като някакъв майтап, но всъщност е изключително скандално".

Трифонов подчертава, че бившият премиер е предложил на практика престъпна сделка - да позволи на БСП да манипулират машините, ако се откажат от хартиените бюлетини.

"Едно е сигурно - това е грандиозен скандал. Защото Кирил Петков, "Продължаваме Промяната" и "Демократична България" могат и са манипулирали резултатите от изборите чрез машинния вот. Не го казвам аз, казват го депутати от БСП, които само допреди няколко месеца за Кирил Петков бяха "почтени" и той искаше да продължи да управлява с тях, защото са "почтени", заявява още Слави Трифонов.

Среднощното заседание премина на висок тон и с взаимни обвинения. Гласуването по същество на първите 16 параграфа, които включват оставането на Обществения съвет към Централната избирателна комисия, запазване на район "Чужбина", оставане на флашките и запис на видеонаблюдението при броенето ще бъдат гласувани на следващото заседание.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стефан Цанев: В държавата в момента върви пълзящ преврат
Стефан Цанев: В държавата в момента върви пълзящ преврат
Жоао Феликс иска да напусне Атлетико Мадрид
Жоао Феликс иска да напусне Атлетико Мадрид