Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Задържаните за подкуп полицаи в Благоевград са искали между 500 и 1000 лева

bnt avatar logo
от БНТ
12:19, 26.11.2022 (обновена)
Чете се за: 04:10 мин.
У нас
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Задържаните за подкуп полицаи в Благоевград са искали между 500 и 1000 лева за прикриване на установени нарушения на пътя. Двамата са били командировани там на ротационен принцип, като мярка за намаляване на корупцията в МВР.

Оказва се, че има съвестни и безпристрастни граждани, които не търпят да бъдат подкупвани. Това беше обобщението на наблюдаващия прокурор по случая Ивайло Филипов.

Два са били сигналите от граждани, които са били подадени за искане на подкуп, срещу двамата полицаи.

На 17 ноември полицаите били на обход по главен път Е-79, където по техни думи са видели камион, който според тях бил в недобро състояние.

Шофьорът отбил изплашен от това да не му бъде наложена голяма глоба и да не му бъде отнето превозното средство.

Водачът попитал полицаите какво може да бъде направено по случая, а те отговорили: "Ако става въпрос за 10 - 20 лева, няма какво да говорим".

Шофьорът казал, че има в себе си сумата от 500 лева, които по-късно сложил в документите, които предал на полицаите. По-късно документите му били върнати, но не и паричната сума.

На мястото обаче пристигнал и собственикът на камиона, от който е поискана сумата от 1500 лева и предложение "Да се срещнем по средата". Той обаче така и не им е платил.

Същият ден, няколко часа по-късно, е бил спрян и друг автомобил, в който мъж е превозвал теле без маркировка. От водача отново е била поискана сумата от 500 лева, за да му бъдат спестени глоба и евентуално наказание. Парите били донесени на мястото от дъщерята на шофьора.

"Служебният автомобил, с който пътували за осъществяване на контрол и превенция на корупцията, не е снабден само в този конкретен случай, а и на всички дати, на които е пътувано с този автомобил, с видеонаблюдение, каквото задължение имат полицейските автомобили и в частност тези, свързани с контрола на движението по пътищата. Полицейските служители е следвало да имат персонално видеонаблюдение - това са така наречените боди камери, които всеки един от полицаите закача. При проверката е установено, че записи за този ден от такива камери няма. Всеки един полицейски автомобил е снабден с джипиес система, по всяко едно време може да се проследи от всяка една точка къде е, този контролен автомобил не е бил снабден с такава джипиес система", заяви на брифинг Ивайло Филипов, наблюдаващ прокурор.

По време на брифинга стана ясно, че полицаите са задържани в София няколко дни по-късно, тъй като от Главна дирекция "Национална полиция" са се забавили при предоставянето на поисканата справка за имената на полицейските служители.

Двете случки са били докладвани на ръководителите на полицаите още същата вечер. От прокуратурата обаче разбират за случая едва на следващия ден. Самото разследване започва по-късно, което е недопустимо и от прокуратурата ще искат обяснение за това. Предстои да бъде установено и защо автоконтрольорите и патрулният автомобил не са били снабдени с необходимите записващи средства.

Вижте още в прякото включване на Миглена Медарова.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Даниел Иванов-Аоияма с осмо поражение във Фукуока
Даниел Иванов-Аоияма с осмо поражение във Фукуока
Днес на Световното първенство по футбол - 26.11.2022 г.
Днес на Световното първенство по футбол - 26.11.2022 г.