НОВИНИ

Атанас Зафиров: Имаше разговор и предложения за машините

bnt avatar logo
от БНТ
09:08, 27.11.2022 (обновена)
Чете се за: 04:15 мин.
У нас
Слушай новината

Имаше такъв разговор, имаше такива предложения, те бяха споделени пред доста широк кръг от хора, които стояхме на първите два реда в Народното събрание, чухме това. Дали е било сделка, какво точно е имал предвид господин Петков, трябва да попитате него. Факт е, че на нас многократно ни се предлагаше да оттеглим законопроекта, като ни се обещаваха различни други опции за бъдещето", заяви в "Денят започва с Георги Любенов" Атанас Зафиров, заместник-председател на БСП.

Кодовете на машините скараха ПП и БСП, Петков ще заведе дело срещу Свиленски

Отношенията между "Продължаваме Промяната" и левицата Зафиров коментира така: "Не е развод. За да е имало развод, трябва да е имало брак, имаше форма на управление, в която си бяхме поставили определени приоритети. Отношенията ни бяха сложни". Ако бъдем поканени на разговори с втория мандат, ще участваме, каза той.

Настимир Ананиев: Свиленски направи много тежко внушение, БСП се опитва да свали доверието към машините

Според Зафиров има разминаване между протоколите и физическото броене на разписките. "Има манипулация, искаме да сложим край на това и да въведем форма на контрол. За първи път виждам такава ожесточена съпротива на законопроект. Ние не връщаме хартиената бюлетина, а въвеждаме смесен модел на гласуване. В момента затъваме в дребнотемието за начина на гласуване и по-важните неща остават на заден план, тук известна вина има и президентството, тъй като още не е връчен дори първият мандат", коментира Атанас Зафиров.

По думите му не може да се каже дали март месец ще има нови избори.

"Отказвам да повярвам, че държавният глава предопределя неизбежността на процеса на провеждане на изборите. Има достатъчно време, докато се стигне до предсрочните парламентарни избори - има три мандата, има разговори, има всякакви възможности. Продължавам да запазвам известна доза оптимизъм, че е възможно да бъде съставено правителство", заяви Атанас Зафиров.

Подчерта, че има опит за натиск в парламента не само върху БСП, а върху всички партии.

"Ако наистина се докаже, че върху машините е имало манипулация и вотът е изкривен, независимо с какъв процент и независимо в чия полза, това е държавен преврат", отбеляза Зафиров.

Според него заявката за правителство на малцинството от две партии предварително минира и обрича този процес. "За първи път чувам партията, която трябва да търси подкрепа, да заявява, изключвайки възможността даващите подкрепа да поставят условия, тотално е сбъркан процесът и подходът", каза още Атанас Зафиров.

Прогнозата на Зафиров относно заявката за нов ляв проект е, че едва ли ще се роди нещо ново, тъй като това са формати, които през годините са се въртели по всякакъв начин. От БСП ще обявим поредица от сериозни и адекватни мерки в тази посока, каза още Атанас Зафиров.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва с Георги Любенов"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българските баскетболистки проведоха първа тренировка във Вуковар
Българските баскетболистки проведоха първа тренировка във Вуковар
Километрични опашки от камиони на границата с Румъния заради проблемите с тока в Украйна
Километрични опашки от камиони на границата с Румъния заради проблемите с тока в Украйна