НОВИНИ

Колко ще продължат да се увеличават лихвите по кредитите?

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
20:48, 26.11.2022
Чете се за: 02:22 мин.
У нас
Слушай новината

Ще продължат ли да се увеличават лихвите по кредитите? Според финансови експерти у нас това е един от начините за справяне с инфлацията. Очакват през следващата година лихвите в еврозоната да надминат 5%, при сегашни около 2%.

Свиването на потреблението и търсенето на алтернативни енергийни ресурси също са механизъм за борене с инфлацията. Затягането на паричната политика е факт. За да овладеят инфлацията, която достигна рекордни нива във всички краища на света, банките увеличават лихвите. Европейската централна банка ги увеличи до малко над 2%, но достатъчно ли е това, за да преборим с инфлацията?

"Инфлацията никога не е била преборвана от централните банки, без нивото на лихвените проценти да се качи над нивото на инфлацията, това е според статистиката за последните 90 години", казва Виктор Головченко, експерт по финансови пазари.

У нас през октомври и ноември вече е налице лек ръст на лихвите - с около 0,15 - 0,20% по новоотпуснати заеми. Банките се готвят за влошаване на кредитния портфейл. Очаква ли се ръст на безработицата и дали тази монетарна политика няма да се отрази лошо на икономиките, ще се разбере след около 9 месеца.

"В Щатите през март още започнаха тези показания и то с големи стъпки. Бързо покачват лихвените проценти, за да свият потреблението, защото най-пострадалите от тези проблеми са хората с ниска покупателна способност. Борбата с инфлацията ще продължи много дълго време, докато не се реши енергийният проблем", обясни Виктор Головченко.

Инфлацията обаче идва най-вече от кризата в енергийния сектор. Затова освен да пестим и свиваме потреблението си, добре е да помислим за повече възможни източници на енергия, както в бизнеса и производството, така и в домакинствата.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
12-часовите дебати в НС за Изборния кодекс завършиха със скандал и закана за съдебно дело (Обзор)
12-часовите дебати в НС за Изборния кодекс завършиха със скандал и закана за съдебно дело (Обзор)
Франция - Дания 2:1
Франция - Дания 2:1