НОВИНИ

Фалит заплашва малките бензиностанции, ако отстъпката стане 1 лев

Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
14:54, 26.11.2022 (обновена)
Чете се за: 02:22 мин.
У нас
Слушай новината

Собственици на малки бензиностанции в Русе не могат да участват в схемата за компенсация от 25 стотинки на литър гориво, защото нямат достатъчно финансови ресурси. Те се опасяват, че ако предложената от ГЕРБ отстъпка бъде увеличена на един лев 90% от тях ще фалират. Затова искат държавата да регулира цените на горивата.

Венцислав Пенгезов е собственик на малка бензиностанция в Русе. Казва, че заради по-ниските цени на горивата има добри продажби. Обяснява, че месечно сумите на отстъпката, които в момента се генерират от 25 стотинки на литър, са около 100 000 лева. Докато му бъдат възстановени, трябва да има в наличност повече пари.

"Трябва да подадеш ДДС-то заедно със справките за отстъпките, което означава, че още едно 50 000 лева допълнително утежнява дейността. Върху тези 100 000 лева, които си подал, ти плащаш ДДС, което също не е малка сума - 17 - 18 000 лева. Ако това нещо стане по четири, това означава един ресурс от 600 - 700 хиляди. 99% от колегите не могат да си го позволят това нещо", заяви Венцислав Пенгезов.

Според него работещата схема е държавата да поеме оперативното управление на "Нефтохим".

"Тогава от "Нефтохим" цената може да е с лев надолу", отбеляза Венцислав Пенгезов.

Повечето шофьори, които ползват отстъпката от 25 стотинки на литър, също смятат, че е по-добре да се регулират цените на горивата. Още повече, че от отстъпката не могат да се възползват фирмени автомобили.

Собствениците на малки бензиностанции очакват трудна зима не само заради инфлацията и ниската покупателна способност на хората, а и заради намаленото потребление на горива от строителни фирми и земеделски производители.

Автор: Венета Николова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гледайте Франция - Дания от 18:00 ч. НА ЖИВО по БНТ 1 и БНТ 3
Гледайте Франция - Дания от 18:00 ч. НА ЖИВО по БНТ 1 и БНТ 3
Ледена пързалка радва малки и големи в Русе
Ледена пързалка радва малки и големи в Русе