НОВИНИ

Стефан Цанев: В държавата в момента върви пълзящ преврат

bnt avatar logo
от БНТ
14:20, 26.11.2022
Чете се за: 03:20 мин.
У нас
Слушай новината

Политическата ситуация в момента много ми напомня на 1934 година, когато демокрацията е в ужасна криза. Тогава Кимон Георгиев и Дамян Велчев спретват един преврат и ликвидират партиите. Народът е доволен, защото партиите са ненужни, което важи и сега. В държавата в момента върви пълзящ преврат, коментира писателят Стефан Цанев в "Денят започва с Георги Любенов".

По думите му половин година президентът управлява без проблем. Според него се очертава кръгла година управление на Румен Радев.

"Без кървав преврат, тихомълком, човекът обсеби властта. Очаквам сега само той да произнесе речта на цар Борис III с обръщение към нацията, че поради неспособността на партиите да управляват той по неволя трябва да поеме цялата власт", каза още Стефан Цанев.

Писателят изрази опасение, че демокрацията губи своите позиции. Той определи поведението на партиите като "отвратително". По думите му хората ще бъдат доволни, ако партиите бъдат отстранени от властта изобщо.

Стефан Цанев коментира, че българският народ е разделен на богати и бедни и призова богатите да не бъдат толкова щастливи и спокойни, защото това няма да завърши с добро.

"Народният театър на мен ми е много скъп. В театъра съм от 60 години, а в Народния театър съм в последните 10-15 години. Мисля, че причината за скандала не е Морфов. Действията на Морфов са следствие на друга причина, свързана с г-жа Кръстева. Не може един представител на Народния театър да ухажва публично лидер на някаква партия и то доста унизително. С това тя унизява целия театър и целия състав на театъра, който стоеше зад нея. Това е голямата ѝ грешка", обясни Цанев по повод политическия скандал в Народния театър.

Комисията по култура и медии в Народното събрание изслуша директора на Народния театър

"Ако вземем всички актьори, то там ще открием поне 10 партии, но ако те на сцената започнат да се държат като политиците в Народното събрание, представете си какво ще стане. Не можеш да проявяваш своите политически убеждения от сцената. Кръстева прояви своите политически убеждения от много голяма сцена в случая", каза още Стефан Цанев.

Разпоредиха проверка на директора на Народния театър заради политически скандал

Вижте още във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва с Георги Любенов"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тунис - Австралия 0:1
Тунис - Австралия 0:1
Кодовете на машините скараха ПП и БСП, Петков ще заведе дело срещу Свиленски
Кодовете на машините скараха ПП и БСП, Петков ще заведе дело срещу Свиленски