НОВИНИ

Полицаите, задържани за подкуп в Благоевград, остават в ареста

Снимка: pixabay.com/
bnt avatar logo
от БНТ
15:39, 26.11.2022
Чете се за: 05:07 мин.
У нас
Слушай новината

Окръжният съд в Благоевград остави в ареста двамата полицаи, които бяха задържани за подкуп. По време на изпълнение на служебните им задължения те са поискали и получили по 500 лева от двама шофьори, при две различни проверки, въпреки че били изпратени да патрулират в Благоевградско именно с цел превенция на корупцията.

Патрулирайки по пътя Банско - Симитли полицаите спират за проверка камион, превозващ дървесина. Установено е, че картата за квалификация на водача е била с изтекла валидност. Глоба, за което може да наложи само Държавната автомобилна инспекция.

"При което водачът на товарния автомобил силно притеснен ги попитал какви са вариантите за действие. Няма ли друг вариант, по който да се реши този въпрос. При този въпрос единия от двамата полицаи му отговорил: "ако става въпрос за 10 - 20 лева, няма какво да говорим". Водачът на товарния автомобил отвърнал "в себе си имам 500 лева". Сложил парите в портфейла, в който държал документите за автомобила и ги предал на единия от двамата полицаи. Същият отворил задната врата на служебния автомобил и след малко върнал портфейла с всички документи на водача без сумата от 500 лева", обясни Ивайло Филипов - наблюдаващ прокурор.

В течение на проверката полицаите заявили, че дървесината е била контрабандна. Заради това на място били извикани собственикът на камиона, както и служители на Регионалната дирекция по горите.

"При което единия от двамата полицейски служители му заявил: "Въпросът може да бъде решен срещу 1500 лева." Собственикът на фирмата категорично отказал да разговаря по този въпрос, при което те го изпратили в колата да си помисли. Единият от двамата полицаи му казал "да се срещнат по средата" за сумата", допълни Филипов.

Задържаните за подкуп полицаи в Благоевград са искали между 500 и 1000 лева

От собственика на камиона обаче пари не успели да вземат. Малко по-късно същия ден, при друга проверка е спрян автомобил, в който пътували мъж с внучето си и животно без ушна марка на задната седалка. За да му спестят глоба, полицаите отново поискали пари.

"Водачът им казал, че в него в момента няма пари. Има 100 лева и те му казали, че не е достатъчно. "Вдигни мизата" са точните думи на свидетеля и му поискали 500 лева. Той казал, че няма тези пари у него, но живее наблизо. Те се съгласили да го последват. Междувременно водачът на автомобила се обадил на дъщеря му вкъщи да приготви 500 лева, които били заделени за дърва за огрев. Той взел парите от дъщеря си, отишъл и ги дал на единия от полицейските служители в ръката му. През прозореца на автомобила", посочи наблюдаващият прокурор.

Въпреки че сигналите за корупция са подадени още същия ден, от прокуратурата заявиха, че материалите са докладвани едва на следващия, а задържането на полицаите е станало няколко дни по-късно заради забавяне на документацията. Установено е още, че автомобилът, с който са патрулирали, е бил с изключена GPS система.

"Служебният автомобил, с който пътували за осъществявана на контрол и превенция на корупцията не е снабден не само в този конкретен случай, а и на всички дати, на които е пътувано с този автомобил, с видеонаблюдение. Полицейските служители е следвало да имат персонално видеонаблюдение - това са така наречените боди камери, които всеки един от полицаите закача. При проверката е установено, че записи за този ден от такива камери няма.

Предстои да стане ясно защо конкретния автопатрул, както и патрулиращите полицаи са излизали без необходимите записващи средства, каквато е практиката. Ако бъдат признати за виновни, полиците могат да получат между 3 и 10 години затвор, глоба до 20 000 лева, както лишаване от право да работят.

Репортер: Миглена Медарова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Симеон Сакскобургготски: Стрелбата по българския клуб "Цар Борис III" е изолиран акт на примитивност
Симеон Сакскобургготски: Стрелбата по българския клуб "Цар Борис III" е изолиран акт на примитивност
Берое и ЦСКА 1948 продължават напред за Купата на България
Берое и ЦСКА 1948 продължават напред за Купата на България