НОВИНИ

90 години след Гладомора: Киев обвини Москва в "геноцидни тактики"

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
20:34, 26.11.2022
Чете се за: 03:10 мин.
По света
Слушай новината

Украйна почита днес паметта на милионите жертви на Гладомора от 1932-1933 година и обвини съвременна Русия, че 90 години по-късно прилага "геноцидните тактики" на Йосиф Сталин. В "Телеграм" президентът Володимир Зеленски написа, че някога са искали да ги унищожат с глад, а сега - с мрак и студ.

Той е домакин на международна среща на върха по въпросите на продоволствената сигурност и земеделския износ. За форума в Киев са премиерите на Белгия, Полша, Литва и президентът на Унгария. По-рано украинският лидер критикува кметът Виталий Кличко за лошо справяне при предоставянето на убежища за хората без ток и отопление.

Русия ще плати цената за всички жертви на Гладомора и ще отговаря за днешните си престъпления, заяви в Телеграм шефът на украинската президентска администрация Андрий Йермак.

През ноември 1932 г. тогавашният съветски лидер Сталин в името на колективизацията на земята нарежда изземане на цялото зърно и добитък от украинските селяни, включително семената за следващата сеитба. През следващите месеци около 3,5 милиона украинци умират от глад.

Москва отрича обвиненията в геноцид и посочва, че жертва на глада са станали и руснаци и други етнически групи. В деня на тъжната годишнина Володимир Зеленски обяви днес инициатива "Зърно от Украйна" за износ на храни за бедните страни.

"Украйна ще изпълни задълженията си по износа на зърно и други земеделски продукти на световния пазар. Украйна се сражава за своя живот и за живота на други нации, така че да не бъдат подвластни на робство и глад", заяви Зеленски.

След критики на президента за лошо справяне с аварийната ситуация заради руските удари кметът на Киев Виталий Кличко днес посети столичната топлофикация "Киевтеплоенерго".

"Говорих с инженерите, проверих как работят, за да върнат топлината в домовете на киевчани. Възстановено е топлоподаването в повече от 90% от жилищните сгради в столицата", коментира Кличко.

Според британското разузнаване Русия е включила в арсетала си срещу Украйна остаряващи крилати ракети, от които е свалена ядрената бойна глава.

12 украински войници са били освободени днес при поредна размяна на военнопленници с Русия, която си върна 9 военнослужещи. Междувременно на 64 години внезапно е починал външният министър на Беларус Владимир Макей, съобщи Минск. Причини за смъртта му не се посочват.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Франция - Дания 2:1
Франция - Дания 2:1
Шумен изненада Спартак и му нанесе първа загуба, Балкан с 4-и успех
Шумен изненада Спартак и му нанесе първа загуба, Балкан с 4-и успех