НОВИНИ

12-часовите дебати в НС за Изборния кодекс завършиха със скандал и закана за съдебно дело (Обзор)

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
20:50, 26.11.2022
Чете се за: 04:47 мин.
У нас
Слушай новината

Скандал до късните часове на нощта в парламента за промените в Изборния кодекс, който завърши с тежки обвинения от БСП срещу "Продължаваме Промяната".

От БСП обвиниха доскорошните си партньори и лично бившия премиер Кирил Петков, че им е предложил ако се откажат от хартиените бюлетини да получат "отворения" код за машините. Петков обяви, че ще съди Георги Свиленски от БСП. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов каза, че ако думите на Свиленски са верни, това е търговия с власт и би трябвало прокуратурата да се заинтересува.

Кодовете на машините скараха ПП и БСП, Петков ще заведе дело срещу Свиленски

След 6 часа размяна на реплики кой какво и по какъв начин се кани да открадне от гласовете на хората се стигна до реакция от вносителите на промените - БСП.

"Защо БСП иска този закон и защо няма да го оттегли? Защото откраднахте изборите. Затова БСП няма да оттегли закона. Защото вашият съпредседател и бивш премиер, ето там, дойде и каза: "оттеглете закона и ще ви дам кодовете". Кой е той, че ще държи кодовете на машините", заяви Георги Свиленски.

Снимки: БГНЕС

Почти два часа по-късно Кирил Петков реагира след разговор в пленарната зала с лидера на БСП и самия Свиленски.

Кирил Петков: Моля, да си поправите и да оттеглите вашите твърдения. Единственото, което ви казах е, че ние сме готови и пак го заявявам, да подкрепим всякакви предложения за одитиране на кода на машините.

Георги Свиленски: Нали знаете кой настъпва само два пъти мотиката по един и същи начин? Защо го правите? Защо искате да повторя това, което казах преди половин час?

Кирил Петков: Следващата седмица ще подам дело, иск срещу вас както подадох и за г-н Борисов.

Борисов за спора с кодовете за машините: Ако прокуратурата слуша - това е търговия с власт

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира ,че ако такова обвинение е било отправено към него всички са щели да скочат.

"Не е нужно да говорим, когато коалиционните партньори си говорят. Толкова е по-голяма разликата между нас и тях, че каквото и да откраднат, каквито и кодове да държат, с машини, без машини, ГЕРБ е първи. Ако прокуратурата слуша, ако БОП слуша - това е търговия с власт. Един от двамата трябва да понесе наказателна отговорност", заяви той.

Аталай: Никоя от политическите формации не може да каже дали март отиваме на нови избори

Всеки, който се опитва да промени изборните резултати, извършва престъпление - коментира в БНТ Рамадан Аталай от ДПС.

"Доверието в машините вече го няма. Доверието в този процес на гласуване вече го няма. Избирателната активност намаля и нашите избиратели ясно казват - искат да гласуват", каза той.

Цончо Ганев: Ще гласуваме за запазване на сегашното състояние на Изборния кодекс

Според "Възраждане" няма никакъв смисъл от среднощните сцени в парламента при положение, че има мнозинство за Изборния кодекс.

"Тези среднощни скандали, в които се повтаря едно и също, са плод на умишлени действия на "Демократична България" и "Продължаваме промяната". Ние от "Възраждане" също сме за машинно гласуване и ще гласуваме за запазване на досегашното състояние на Изборния кодекс", коментира Цончо Ганев в "Денят започва с Георги Любенов".

След острата размяна на реплики по време на 12-часовия дебат, последни в залата останаха депутатите на "Продължаваме промяната" и "Демократична България".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Победи за ЦСКА и Хебър във волейболния елит
Победи за ЦСКА и Хебър във волейболния елит
Колко ще продължат да се увеличават лихвите по кредитите?
Колко ще продължат да се увеличават лихвите по кредитите?