НОВИНИ

Кирил Петков: Предсрочни избори са референдум "за" или "против" мафията

bnt avatar logo
от БНТ
18:14, 08.07.2022 (обновена)
Чете се за: 04:25 мин.
У нас
Слушай новината

Премиерът в оставка Кирил Петков смята, че България влиза в политическа криза. Определи евентуални предсрочни избори като референдум "за" или "против" мафията. Кирил Петков очерта най-големия проблем в момента.

"Влизаме в политическа криза. Тази политическа криза струва в момента много на българските граждани. За съжаление това, което видяхме в рамките на днешния ден е, че нямаше 121 човека, които да не ги е страх да кажат "не на задкулисието", заяви Кирил Петков.

Кирил Петков: Влизаме в политическа криза, мандатът ще бъде върнат

Той изтъкна, че понеже осъзнават тежестта на отговорността, която носят, дори тази сутрин депутатите от "Продължаваме промяната" са водили разговори с депутатите от "Има такъв народ".

"Защо ние сме толкова сигурни, че не можем да направим поредната сделка със задкулисието. Защото в единия вариант можеше да дадем 2 милиарда на 8 човека в същите строителни фирми, които щяха да направят поредните магистрали по стария начин, а другият вариант - дадохме ги на българския народ, на пенсионерите, на младите семейства, намаляването на цената на бензина", допълни Кирил Петков.

Той посочи и за какво ще се борят оттук нататък.

"България трябва да си извоюва абсолютната независимост от това задкулисие, което толкова години е задушавало всъщност средствата на българските данъкоплатци", добави Кирил Петков.

Той заяви, че ще подкрепят всичко, с някои изключения.

"Да имаме реален партньор, който да бъде в политиката, господин Пеевски няма да го допуснем, господин Борисов няма да го допуснем, господин Слави Трифонов няма да го допуснем и някакви външни сили да нареждат парламента също няма да допуснем", коментира премиерът в оставка.

Предсрочни избори означават изпускане на историческо време, убеден е Кирил Петков.

"Изпускаме възможността да прекараме 40 закона и закъсняваме с реално 90 дни, изпускаме възможността за усвояването на част от парите по Плана за възстановяване, изпускаме шанса да сменим управлението на КПКОНПИ, изпускаме възможността да имаме съдия, който да може да следи какво прави главният прокурор, а не да бъде безнаказан", заяви Кирил Петков.

При евентуални предсрочни избори премиерът очаква в новия парламент едно независимо мнозинство.

"От хора, които са независими, които са казали: "България ни е кауза, не ни интересуват вътрешнополитическите игрички". Тези избори ще бъдат като някакъв тип допитване до българското население - искаме ли България да бъде без всички тези задкулисни играчи, които искат да ограбват обществените средства. Това ще бъде като референдум "за" или "против" мафията", каза още Кирил Петков.

Той изтъкна, че това, което правят в момента, изпълнява тяхното обещание за нулева толерантност към корупцията.

Във Фейсбук Кирил Петков написа, че "Продължаваме промяната" е политическа партия, която "няма меки диалогични китки".

Петков: Рано или късно, ще си върнем държавата. Предлагам да е още през октомври

Петков смята, че битката ще е дълга и казва: "Рано или късно ще си върнем държавата", като предлага това да стане още през октомври.

По темата работиха: Милена Кирова и Мариела Хубинова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Манчестър Юнайтед представи екипа и обяви състава за предсезонното турне
Манчестър Юнайтед представи екипа и обяви състава за предсезонното турне
Халфът Валентино Пулиезе е седмото попълнение на Берое
Халфът Валентино Пулиезе е седмото попълнение на Берое