НОВИНИ

Кирил Петков се обяви за закриването на Държавната консолидационна компания

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
21:27, 05.08.2021
Чете се за: 03:12 мин.
У нас
Слушай новината

Една от най-големите държавни компании у нас трябва да бъде закрита. Това обяви служебният министър на икономиката Кирил Петков. По думите му Държавната консолидационна компания в момента харчи пари по непрозрачен начин. В същото време бившият икономически министър от ГЕРБ Лъчезар Борисов обяви, че има опасност за финансовата стабилност както на ВМЗ-Сопот, така и на "Авионамс" заради ДКК.

Финансовото състояние на военните дружества ВМЗ и "Авионамс" е под въпрос след вчерашното решение на Министерския съвет да бъде взет дивидент от Държавната консолидационна компания, в която са двете дружества, обяви бившият икономически министър Лъчезар Борисов.

"ВМЗ в момента е на печалба около 21 млн., което означава 10 млн. ще отидат към бюджета, при положение, че бюджетът върви нагоре, има увеличение на приходите, имаме достатъчно приходи в бюджета - тези 10 млн. лева не са много, но за едно предприятие са много, при положение, че в момента намаляват поръчките, през годините тези средствата, които ги е реинвестирало. "Авионамс" ситуацията е същата, трябва да инвестира, има дългове, които трябва да изплаща към компанията майка, която е изиграла ролята отново на финансов буфер, трябва да инвестира значителни средства по проекта за Ф-16", заяви Лъчезар Борисов, депутат от ГЕРБ-СДС.

Според служебния икономически министър Кирил Петков обаче ситуацията не е такава.

"Реално дивидентът, който се изисква, е от ДКК, не от ВМЗ. ДКК има пари в Българската банка за развитие, които стоят свободни, плащайки този дивидент просто им намаляваме свободния ресурс. Знаете, че ДКК беше често говорена тема, как 600 изтекоха за язовирите, как за служебния комплекс са отделени над 190 млн. Така че решихме, че няма защо ДКК да има свободни средства, след като начинът, по който ги харчи, е опасен откъм целесъобразност", заяви Кирил Петков, служебен министър на икономиката.

По думите на министъра Държавната консолидационна компания трябва да бъде и закрита, но това ще стане поетапно, защото тя има заем към Българската банка за развитие. Самата ДКК обединява в себе си предприятия като "Монтажи", "Кинтекс", ВМЗ и други и беше създадена за преразпределяне на средства от печеливши дружества към по-губещи. От ГЕРБ обаче разкритикуваха служебното правителство и за отпускането на допълнителни средства за необезпечени кредити на ББР.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Локомотив Пловдив и Копенхаген не се победиха на "Лаута"
Локомотив Пловдив и Копенхаген не се победиха на "Лаута"
Лионел Меси напуска окончателно Барселона
Лионел Меси напуска окончателно Барселона