НОВИНИ

В Турция и Гърция се борят с десетки пожари

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
20:42, 05.08.2021
Чете се за: 01:40 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Овладян е пожарът, който застрашаваше ТЕЦ "Милас" в Югозападна Турция. Първоначалните огледи показват, че не са нанесени големи щети на централата. В Гърция пожарите продължават. 118 нови за денонощие.

Силният вятър разпали нови пожари край Атина. Няма данни за пострадали българи.

Така изглежда ТЕЦ "Милас" след потушаването на пожара. През нощта служителите на централата и местните жители бяха евакуирани с военен кораб.

Взривните и запалимите материали са били изнесени на безопасно място.

Огън срещу огъня. На гръцкия остров Евбея пожарникарите се опитват да овладеят пламъците с контролиран огън. Но 47-градусовата жега и силният вятър, който постоянно променя посоката си, затруднява работата им. В градчето Ровиес огънят стигна до брега. Наложи се местните хора и туристи да бъдат евакуирани с лодки.

Жителите на 15 села вече напуснаха домовете си. Пламъци са обградили манастир. Трима монаси отказват да го напуснат. Местните власти заявиха, че свещениците ще бъдат насилствено изведени, ако животът им бъде застрашен.

Продължава борбата с огъня и край Древна Олимпия. След цяла нощ операция, пожарникари, доброволци и военни спасиха от огъня Археологическия музей. Пламъците стигаха на по-малко от 500 метра от сградата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Има ли опасна бактерия в Черно море?
Има ли опасна бактерия в Черно море?
Пожарът в РСМ вече е на километър от границата ни
Пожарът в РСМ вече е на километър от границата ни