НОВИНИ

Добрин Иванов, АИКБ: Предлагането на електроенергия е системно и хронично ограничено

Калина Попова
от Калина Попова
19:03, 05.08.2021
Чете се за: 03:47 мин.
У нас
Слушай новината

Големи, енергийно интензивни предприятия, които използват електроенергията като суровина, са преустановили дейност вчера, когато цените на тока на Българска енергийна борса бяха на рекордни нива. В тези предприятия работят десетки хиляди служители. Това заяви в "Още от деня" Добрин Иванов, изпълнителен директор на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ).

Според Иванов за пет години нищо не се е променило. Цената на електроенергията на Българската независима енергийна борса се определя на база търсене и предлагане, като предлагането е хронично и системно ограничено. Именно това тласка цената нагоре.

Директорът на Асоциацията на индустриалния капитал в България обясни, че в момента българската борса е свързана само с гръцката борса, която формира най-високата цена на електричество в Европа. Според него свързаността с нея е негатив. Предстои българската борса да бъде свързана с румънската и унгарската, които ще ни отворят път към Западна Европа.

"Надеждата ни е, че ще се нормализират процесите и при тази свързаност бизнесът ще може да купува електроенергия от Западна Европа, където тенденцията е на значително по-ниски цени", каза Иванов.

По думите му няма обяснение за забавяне на работата на хората, които трябва да свържат борсите и да регулират цената. Въпросът за системния дефицит е повдиган многократно, включително чрез сигнали до прокуратурата за безстопанственост на ръководството на ТЕЦ "Марица-Изток 2". След извършена проверка обаче не са открити данни за престъпление.

Обясни още, че от около година и половина в ТЕЦ "Марица-Изток 2" работят само два блока с мощност около 300-350 mW, при капацитет на топлоцентралата 1600 mW. С включения наскоро трети блок мощността става общо около 600 mW. От Асоциацията на индустриалния капитал в България ще настояват да се следи пазара на електроенергия.

"Именно поради това нехайство и безхаберие се получават такива пикови моменти, в които цената експлодира и бизнесът е принуден да спре да работи, тъй като никое предприятие не може да си позволи да работи на загуба. При сключените договори за доставка на продукция, тя ще се произвежда на по-висока цена отколкото се продава", допълни Иванов.

Добрин Иванов каза още, че високата цена на електроенергията ще бъде усетена от малкия и средния бизнес в средата и края на август. Това се дължи на либерализацията на енергийния пазар. В момента фирмите са длъжни на купуват енергия чрез Българската независима енергийна борса, а всички търговци са променили цената си за доставки. Ако тази тенденция продължи, това ще се отрази върху сметките на целия бизнес и те ще бъдат с 50% - 70% по-високи за август.

"Нямахме конкретен отговор от министър-председателя, но действия бяха предприети, беше включен трети блок на ТЕЦ "Марица-Изток 2", като за днешния ден намали цената на мегавата около 70 лв." , заключи Добрин Иванов.

Гледайте повече от "Още от деня"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Предупредили Тимановская, че ако се върне в Беларус, ще я вкарат в психиатрия
Предупредили Тимановская, че ако се върне в Беларус, ще я вкарат в психиатрия
Китайските астронавти извършиха поредица от експерименти в Космоса
Китайските астронавти извършиха поредица от експерименти в Космоса