НОВИНИ

Пожарът в Голешово се разраства

bnt avatar logo
от БНТ
18:08, 05.08.2021
Чете се за: 03:27 мин.
Регионални
Слушай новината

Ситуацията в Голешево се усложнява. Пожарът в района вече бушува на около 700 дка. От Югозападното държавно предприятие обясниха, че една част от периметъра е обхваната, но все още продължава да има огнища, които се възпламеняват.

Заради силния вятър огънят менеше посоката си през целия ден. Достигна на около 500 метра от къщите. От общината имаха готовност да евакуират хората. За момента това не се налага.

Въпреки това някои от тях са изключително притеснени. Те сами се евакуираха при роднини.

Хората в района са разстроени и от вчерашния инцидент, при който в пожара загинаха двама лесничеи.

Роднини на горския служител от Петрич Антон Гръбчев ще съдят Югозападното държавно предприятие. Братът на загиналия твърди, че горските нямат необходимото оборудване и не са обучени как да гасят пожари.

"Те гасят с лопати, една права лопата, която прокопават градинката, те нямат и маркуч за поливане. Те им дават една помпа гръдна, с която хората си пръскат обикновено дърветата, овошките в градината или една палка или метла. Те са горски, те не са пожарникари, нямат обучение, нямат абсолютно нищо, нямат дрехи", казва Иван Гръбчев, брат на загиналия Антон.

Загиналият в пожара лесничей искал да предложи брак на приятелката си до дни

В Кресна колегите на другия загинал горски служител Валери Димитров са потресени от трагедията и не могат да си обяснят, какво се е случило.

"Как, по какъв начин са се озовали на този пожар и не са могли да се спасят!? Задавам си и въпроса не е ли имало други техни колеги, които да им окажат помощ", казва Валентин Стойчков, зам.-кмет на Кресна.

"Беше професионалист в работата си и не можем да си обясним какво направи този професионалист и знае, на терен е постоянно и знае как се реагира в такива случаи", казва Елица Маламова.

Директорът на Югозападното държавно предприятие инж. Дамян Дамянов обясни, че и двамата служители са със със стаж над пет години, но ситуацията на терен е била изключително сложна.

"В тази ситуация почти никаква екипировка не би могла да ги спаси. Тази ситуация е изключително трудна за да бъде предвидена, защото всеки един горски пожар има непредвидени ситуации, които никакъв план и никакъв инструктаж явно не би могъл да покрие", казва инж. Дамян Дамянов, директор на Югозападното държавно предприятие.

Борбата с огъня продължи през целия ден и днес. В гасенето се включиха доброволци с лопати и преносими пръскачки.

Прокуратурата започна разследване на причините довели до смъртта на горските служители.

Автор: Ирина Николова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Смелостта на 90-годишната баба Мария я превърна в герой след пожара в Старосел
Смелостта на 90-годишната баба Мария я превърна в герой след пожара в Старосел
Три българки на старт в петък в Токио
Три българки на старт в петък в Токио