НОВИНИ

41 градуса и опасно силен вятър до края на деня

bnt avatar logo
от БНТ
12:45, 05.08.2021
Чете се за: 02:57 мин.
У нас
Слушай новината

След временното и слабо захлаждане вчера, днес отново ще бъде опасно горещо. В цялата страна е в сила предупреждение от първа и втора степен за максимални температури до около 41°, а в районите на север от планините и в западните части от страната, се очакват и опасно силни пориви на вятъра със скорост до около 80 км/ч.

Ще преобладава слънчево време, но в западната половина от страната ще се развива купесто-дъждовна облачност и на места ще има краткотрайни валежи и гръмотевични бури, а също и условия за градушки. Ще духа умерен, северно от планините временно силен южен вятър.

Още през нощта вятърът ще се ориентира от северозапад и ще се усили, а с него ще нахлува и по-хладен въздух. Предупреждение от първа степен за пориви на вятъра на места над 70км/ч, е в сила в цялата страна.

До обяд - първо в Западна, а след обяд и вечерта и в Централна и Източна България, ще има валежи и гръмотевици. В отделни райони, главно след обяд в Южна България, валежите ще са временно интензивни, значителни по количество и там има условия за градушки. Температурите ще се понижат с 4 - 5 градуса и максималните ще бъдат между 30 и 35 градуса.

И на морския бряг ще има по-значителни увеличения на облачността, след обяд с краткотрайни валежи, придружени от гръмотевици. Вятърът ще се ориентира от северозапад и ще е умерен, временно силен.

Максималните температури ще бъдат между 28 и 31 градуса. Температурата на морската вода е 26 - 28°. Вълнението на морето ще бъде слабо.

Валежи и гръмотевици ще има и в планините. Ще бъде много ветровито с умерен, временно силен северозападен вятър.

Максималните температури в курортите чувствително ще се понижат от 17° на Алеко, 24° в Боровец и Пампорово, до 28° в Банско.

С преминаването на студен атмосферен фронт, в много райони от Балканите от запад на изток ще превали и прегърми. Ще бъде ветровито, с повишена вероятност за градушки. Температурите слабо ще се понижат, но ще останат по-високи от обичайните, особено в Гърция.

Дъждовно, хладно и ветровито ще бъде също и в повечето райони от Западна и Централна Европа. Предимно слънчево ще е на Пиренейския полуостров, както и по Западното и Централното Средиземноморие.

У нас, и през почивните дни, и в началото на новата седмица, ще преобладава слънчево време. Вятърът ще отслабне, температурите отново бързо ще се повишат и във вторник максималните ще бъдат между 35 и 40 градуса.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МЗ: Започват проверки за носене на маски на закрито в заведенията по Черноморието
МЗ: Започват проверки за носене на маски на закрито в заведенията по Черноморието
Премиерът Янев: Може да се наложи да искаме помощ от друга държава за пожарите
Премиерът Янев: Може да се наложи да искаме помощ от друга държава за пожарите