НОВИНИ

СЗО призова да се ограничи поставянето на трета доза от ваксината срещу COVID-19

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
11:34, 05.08.2021
Чете се за: 02:05 мин.
Още
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

От неделя французи със завършен ваксинационен курс ще влизат във Великобритания без да подлежат на 10-дневна карантина, въпреки многото случаи във Франция. Въпреки очакванията, че и Испания ще попадне в разрешените дестинации, това не се случи. Една от възможните причини за решението на Лондон е да спаси туристическия сезон в страната.

А в САЩ работят върху план, който ще изисква почти всички влизащи в страната да бъдат напълно ваксинирани. В страната регистрират рязък скок на новозаболели. През последните дни особено тежко е положението във Флорида.

"Виждаме безпрецедентен брой пациенти в болницата. Имаме повече хора от когато и да било. И както виждате от материалите, пандемичната крива продължава да върви стремително нагоре!", каза д-р Марк Напп.

Световната здравна организация прикани за промяна на стратегията за разпределяне на ваксините - от около 4 милиарда дози, доставени по света, повече от 80% са отишли в развити държави, в които живее по-малко от половината световно население.

Призивът е да се спре с поставянето на трета игла, нещо което вече се случва в Израел, а още няколко държави, сред които Франция и Германия обмислят.

"Необходима е спешна промяна - повечето ваксини да не отиват в държавите с високи доходи, а в тези с ниски. Ето защо, Световната здравна организация призовава за мораториум на третата доза поне до края на септември, за да може поне 10% от населението на всяка държава да бъде ваксинирано.", каза Тедрос Гебрейесус, генерален директор на СЗО.

В глобален мащаб броят на новозаразените надмина 200 милиона души.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ивет Горанова започна с победа в Токио
Ивет Горанова започна с победа в Токио
Педро Пичардо донесе пето олимпийско злато в историята на Португалия
Педро Пичардо донесе пето олимпийско злато в историята на Португалия